Jemenský generál přešel na stranu opozice

Saná – K opozici v Jemenu přešel jeden z předních velitelů a blízký poradce prezidenta Alí Muhsín. Podle televize Al-Džazíra demonstranty požadující demisi prezidenta Sáliha podpořili i další dva generálové. A na svůj post rezignoval i jemenský velvyslanec v Sýrii. Protestují proti nedávnému masakru v hlavním městě Saná, při kterém zemřelo přes 50 demonstrantů. Muhsínovy jednotky obsadily Centrální náměstí a tanky jsou i v okolí prezidentského paláce a ministerstva obrany.

Muhsín je velitelem 1. obrněné divize, jejíž jednotky se dnes rozmístily na centrálním náměstí v jemenském hlavním městě Saná. Tanky stojí také v okolí prezidentského paláce a ministerstva obrany. 

Muhsín dnes v televizi Al-Džazíra prohlásil, že „podporuje poklidnou revoltu mladých lidí“. Prezidenta obvinil z „potlačování poklidných demonstrantů“. Tvrdí, že prezident tlačí zemi do občanské války. Opozici dnes podpořili také další dva generálové. Kvůli zásahu vládních sil proti demonstrantům dnes rezignoval i jemenský velvyslanec v Sýrii.

Tisíce lidí demonstrovaly v Sýrii 

V syrském městě Dará se dnes tisíce lidí zúčastnily protestního pochodu, který se konal po pohřbu demonstranta, který zemřel při nedělních střetech mezi demonstranty a bezpečnostními silami. 

Dará je od pátku dějištěm masových protirežimních demonstrací. Lidé při nich zapálili justiční palác a další budovy. Pořádkové síly v neděli proti zhruba 10 tisícům protestujících použily slzný plyn i ostrou střelbu. Protesty si vyžádaly nejméně pět mrtvých. Více než stovka lidí byla zraněna.