Bělorusko odpovědělo na sankce protisankcemi

Minsk - Bělorusko odpovědělo na sankce Evropské unie proti režimu Alexandra Lukašenka protisankcemi. Vláda sestavila seznam 150 evropských politiků, kterým zakáže vstup do země, a obvinila EU z nátlaku na své soudní orgány. Jde o reakci na rozhodnutí Bruselu rozšířit seznam exponentů Lukašenkova režimu, na něž míří evropské sankce v podobě zákazu cest a návštěv do zemí EU.

Mezi 19 osobami, které Brusel v pondělí přidal na svou černou listinu, figurují podle Minsku hlavně soudci a státní zástupci, kteří se podíleli na soudních procesech proti stoupencům opozice. „Toto rozhodnutí je neskrývaným pokusem o nátlak na právní systém suverénního státu. Evropská unie tak ukazuje, že nedbá na normy a zásady mezinárodního práva a diskredituje svá vlastní prohlášení na obranu demokracie a evropských hodnot,“ uvádí se v prohlášení běloruského ministerstva zahraničí.

Běloruské ministerstvo zahraničí:

„Bělorusko bude pokračovat v kontaktech se svými západními partnery, ale návštěvy evropských a amerických delegací na politické úrovni se uskuteční pouze na pozvání běloruských zákonodárných a právních orgánů.“

Vstup Miroslava Karase (zdroj: ČT24)

Běloruský režim tvrdě potlačuje jakékoli náznaky neposlušnosti; v zemi se konají soudy s demonstranty zatčenými během nepokojů při prezidentských volbách, v nichž znovu zvítězil Lukašenko. Dnes proběhl již osmý takový proces. Před soudem byl dvacetiletý demonstrant Nikita Lichovid, který je mimo jiné obviněn z napadení 29 policistů během protirežimních nepokojů. Ve vězení zůstávají více než tři desítky lidí, mezi nimi i čtyři neúspěšní prezidentští kandidáti, kterým hrozí až 15 let vězení.

Hlavní formou boje běloruské opozice proti Lukašenkovu režimu má být v příštích měsících nenásilná kampaň občanské neposlušnosti. Uvádí to manifest předních běloruských opozičních politiků, o němž dnes informovala minská opoziční média.

Soud s představiteli běloruské opozice
Zdroj: ČT24