Krejčíř se vydal jihoafrické policii, v pondělí půjde před soud

Johannesburg - Uprchlý podnikatel Radovan Krejčíř se dnes vydal policii v Jihoafrické republice. Uvedl to server timeslive.co.za, podle nějž ho policie okamžitě zadržela. Policie zároveň kvůli jeho vlastní bezpečnosti odmítla sdělit, kde je nyní Krejčíř zadržován. Krejčíř zůstane přes víkend ve vazbě, v pondělí by měl podle informací jihoafrické prokuratury, na kterou se odvolal server eyewitnessnews.co.za, stanout v JAR před soudem. Předpokládá se, že Krejčíř bude mít k dispozici jako obvykle větší počet drahých advokátů.

„Krejčířovy dny na útěku jsou u konce,“ uvedl podle serveru iol.co.za mluvčí zvláštní policejní jednotky McIntosh Polela. Český podnikatel se podle něj vydal do rukou policie časně ráno v Johannesburgu a byl okamžitě zajištěn.

Tamní policie po něm podle médií pátrala od úterý v souvislosti s několikamilionovým pojistným podvodem a se smrtí kontroverzního podnikatele a údajného šéfa podsvětí identifikovaného jako Cyril Beeka. Ten byl v pondělí zastřelen v Kapském Městě. V úterý podnikla policie razii v Krejčířově domě v Johannesburgu, kde policisté našli seznam lidí určených údajně k likvidaci.

Mluvčí českého ministerstva spravedlnosti Tereza Palečková sdělila, že souběžně nadále probíhá řízení o vydání Krejčíře z JAR do Česka. Současné Krejčířovo zadržení ani jeho případné obvinění v Jižní Africe však podle české mluvčí na extradiční řízení nemá žádný vliv.

Redaktor ČT Dalibor Bártek o Krejčířovi:

„Policisté prověřují Krejčíře v JAR ve vztahu k dalším dvěma úmrtím. Se samotnou trestnou činností na území Česka to má možná tak jedno vodítko, a to takové, že se podnikatel choval podobně i na území ČR.“

Krejčířovi právníci nejdříve slibovali vydat svého klienta spravedlnosti ve čtvrtek. To se však nestalo a pokus vyšetřovatelů zadržet Čecha na klinice v Johannesburgu skončil ten den odpoledne neúspěchem. Šéfovi zvláštní jednotky, takzvaných Jestřábů, v provincii Gauteng se prý dnes český podnikatel vydal za účasti právníka. „Krejčíř bude obviněn z podvodu,“ řekl mluvčí policistů Polela. Krejčířův právní zástupce dnes serveru eyewitnessnews.co.za řekl, že Krejčířovo vydání do rukou policie bylo výsledkem soukromé dohody s šéfem Jestřábů Anwarem Dramatem.

Podle dnešního článku jihoafrického listu Mail & Guardian Jestřábi kvůli Krejčířově případu vyšetřují také dva vysoce postavené členy policie. V centru jejich pozornosti jsou prý vedoucí kriminální zpravodajské služby a její bývalý šéf v Gautengu, a to kvůli nařčení, že kriminální zpravodajská služba odposlouchávala některé lidi včetně příslušníků Jestřábů, kteří se podíleli na vyšetřování případu českého podnikatele. Otázkou prý hlavně je, kdo za údajným sledováním stál a jestli se získané informace nějak dostávaly ke Krejčířovi. Mluvčí Jestřábů informaci o vyšetřování ale odmítl komentovat.

Krejčířovo jméno se objevovalo také v souvislosti s loni zavražděným německým podnikatelem a Krejčířovým údajným společníkem Uwem Gemballou. Před johannesburským soudem dnes kvůli obvinění z únosu a vraždy stanuli tři muži. Jejich obhájci však nedorazili a soud byl podle webu iol.co.za odročen na 5. dubna.

Podezření z podvodu se týká asi 4,5 milionu randů (zhruba 12 milionů korun), o které se Krejčíř údajně na základě lékařských dokumentů tvrdících, že má rakovinu, obohatil od pojišťoven.

Bártek: Jihoafrická policie už Krejčířovi nevěří

Pokud jde o případné vydání Krejčíře do Česka, je situace pro podnikatele podle redaktora ČT Dalibora Bártka nyní méně výhodná. Až donedávna totiž Krejčíř tvrdil, že v České republice byl stíhán, protože se politicky angažoval, a prezentoval se jako poctivý a nevinný podnikatel. Za krátkou dobu jeho pobytu v JAR ale tamní policie zjistila, že jeho tvrzení nemusí být pravdivé: je zapleten nějakým způsobem do smrti tří lidí, do podvodu a je považován za jednoho z hlavních lidí podsvětí a za zločince mezinárodního kalibru; místní noviny o něm už několik dní píší na první straně. Pokud ovšem bude uznán vinným, pak mu hrozí vězení v JAR a v takovém případě by musela Česká republika čekat s jeho případným vydáním až do uplynutí tohoto trestu.