Koalice uspěla, slovenský prokurátor zvolen

Bratislava – Slovenské vládě se dnes podařilo parlamentem protlačit svého kandidáta na prokurátora Jozefa Čentéše. Jenže i když byl zvolen, zřejmě stejně funkci jen tak vykonávat nebude, protože prezident Ivan Gašparovič už vládní koalici vzkázal, že ho nejmenuje. Počká si totiž na rozhodnutí Ústavního soudu, který zkoumá způsob hlasování o generálním prokurátorovi.

Ještě během jednání parlamentu prezident Gašparovič oznámil, že Čentéše v případě zvolení generálním prokurátorem nejmenuje, dokud se nevyjádří Ústavní soud. „Myslím, že bych neudělal dobře,“ prohlásil. 

I když vláda v parlamentu prosadila po mnoha tahanicích zákon, že se bude prokurátor volit veřejně, soud minulý týden platnost předpisu pozastavil, dokud ho nepřezkoumá. A tak museli dnes poslanci volit tajně. Při předešlých kolech tajné volby přitom někteří koaliční poslanci hlasovali pro opozičního kandidáta. Proto kabinet Ivety Radičové usiloval o to, aby se volilo veřejně. 

Čtyři vládní strany se poprvé pokusily zvolit nového generálního prokurátora loni v prosinci. Proti vládnímu kandidátovi se postavil dosavadní prokurátor Dobroslav Trnka, kterému funkční období mezitím vypršelo.   

Zatím není jasné, zda někdo podá protest proti dnešní volbě, ozývají se totiž hlasy, že vláda měla s volbou prokurátora počkat, dokud Ústavní soud nerozhodne.