Výhonky, okurky ani karbanátky: E.coli už přenáší i člověk

Berlín - Německé úřady v Hesensku poprvé zaznamenaly přenos nebezpečné střevní bakterie E.coli z člověka na potraviny, jimiž se pak nakazilo dalších 20 lidí. Šiřitelem v tomto případě nebyly zeleninové klíčky, které laboratorní testy potvrdily jako zdroj nynější nákazy, ale zaměstnankyně firmy zajišťující pro zákazníky oslavy a večírky. Pozdější testy u ní infekci odhalily, v době přípravy potravin pro slavnost v severoněmeckém Dolním Sasku se u ní ale ještě žádné symptomy neobjevily.

Ze 65 hostů oslavy jich onemocnělo průjmovou chorobou 20. U dvou z nich stejně jako u nakažené pracovnice se projevil takzvaný hemolyticko-uremický syndrom, při němž pacientům selhávají ledviny, dochází ke chudokrevnosti a poruchám nervového systému.

Nebezpečná střevní nákaza si za více než měsíc od vypuknutí vyžádala 39 lidských životů - 38 z nich v Německu, jeden ve Švédsku. Infikováno bylo přes 3300 lidí. V současnosti se ale vysoký nárůst počtu nemocných z posledních týdnů už zastavil.