Útoky na Libyi nemají podle Ruska oporu v rezoluci OSN

Tripolis - Útoky spojenců proti Kaddáfího jednotkám jsou podle Ruska zásahem do občanské války a nemají oporu v rezoluci OSN. Prohlásil to ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Zahraniční koalice dnes podle libyjských médií bombardovala město Sabhá a rebelové údajně obsadili Kaddáfího rodiště Syrtu; tato zpráva se ale podle agentur nepotvrdila. Kaddáfího jednotky se zmocnily části města Misuráta, které bylo dosud v rukou povstalců. Libyjská vláda tu podle médií vyhlásila příměří. Katar mezitím uznal Libyjskou národní radu jako jediného představitele libyjského lidu.

Severoatlantická rada v Bruselu mezitím rozhodla, že NATO převezme velení nad všemi bojovými akcemi zahraničních sil v Libyi. Generální tajemník aliance Anders Fogh Rasmussen řekl, že NATO ochrání civilisty a uplatňování rezoluce OSN si vynutí. „Domníváme se, že rezoluce Rady bezpečnosti OSN neopravňuje k intervenci koalice do toho, co je v podstatě vnitřní, občanskou válkou,“ prohlásil ruský ministr Lavrov.

Anders Fogh Rasmussen:

„Spojenci v NATO se rozhodli převzít všechny vojenské operace v Libyi podle rezoluce Rady bezpečnosti OSN. Naším cílem je ochránit civilisty a obydlené oblasti, které ohrožuje Kaddáfího režim. NATO uskuteční všechny aspekty rezoluce OSN. Nic víc a nic míň.“


Americká armáda oznámila poté, co NATO převzalo velení operace v Libyi, že začne ze Středozemního moře postupně stahovat část svých plavidel, která byla zapojena do operace proti režimu Muammara Kaddáfího.  

Británie na úterý svolává mezinárodní konferenci 35 států o Libyi. Projednávat bude humanitární pomoc a případnou budoucnost země po pádu Kaddáfího režimu. Účastníci mají údajně jednat o tom, co mu nabídnout, aby se vzdal pozice v čele země. Americký prezident Barack Obama zase bude v noci na úterý vysvětlovat Američanům, proč se USA podílejí na zásahu proti Kaddáfího režimu. Francouzský prezident Nicolas Sarkozy a britský premiér David Cameron prohlásili, že nechtějí žádnou vojenskou okupaci v Libyi, a vyzvali Kaddáfího stoupence, aby ho opustili, dokud není pozdě.

Kaddáfího síly podle mluvčího povstalců ráno ostřelovaly raketami město Zintán na západě země. Zmocnily se také části města Misuráta, které bylo dosud v rukách povstalců. Libyjská vláda tu podle médií vyhlásila příměří. Koalice ráno ve městě Sabhá podle libyjských médií při úderech zničila několik domů a způsobila několik obětí mezi civilisty.

Nálety mezinárodní koalice přinesly o víkendu obrat na pozemním bojišti. Povstalci postupují rychleji dál na západ - kontrolu už převzali nad ropnými přístavy Rás Lanúf a Briga. Množí se i spekulace o dalším osudu libyjského vůdce Kaddáfího. Podle mezinárodního soudu v Haagu se nejspíš dopustil zločinů proti lidskosti.

Turecký premiér dnes nabídl, že jeho země se může ujmout role prostředníka mezi Kaddáfím a povstalci. Ankara tak chce zabránit tomu, aby se Libye nestala „novým Irákem nebo Afghánistánem“, řekl Recep Tayyip Erdogan v rozhovoru pro dnešní vydání deníku The Guardian. Turecko si také vzalo na starost zraněné v konfliktu - celkem přijme 450 libyjských raněných.

Rebelové už oznámili, že do týdne chtějí začít prostřednictvím Kataru vyvážet ropu z ložisek, jež mají pod kontrolou, a to až 300 tisíc barelů denně. Pro povstalce je to důležitý zdroj peněz.

  • Anders Fogh Rasmussen autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2425/242455.jpg
  • Boje v Libyi autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2426/242523.jpg
  • Libyjští povstalci autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2425/242445.jpg
  • Boje v Libyi autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2426/242522.jpg
  • Boje v Libyi autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2426/242520.jpg