Krejčíř si na svůj proces počká ve vězení

Johannesburg -  Radovan Krejčíř stráví příští dny v přísně střežené cele. Rozhodl o tom jihoafrický soud. Příští týden ho čeká proces, teprve pak může Krejčíř žádat o propuštění na kauci. Podle obžaloby podvedl pojišťovnu, když z ní vymámil v přepočtu 11 milionů korun za to, že má rakovinu močového měchýře. Policisté i žalobci jsou přesvědčeni, že Krejčíř je zdravý a jen se chtěl obohatit.

Jihoafrický soud dnes rozhodl, že ponechá českého podnikatele Radovana Krejčíře ve vazbě, a projednání jeho případu odročil na příští týden. Krejčíř je v JAR obviněn z podvodu a je spojován s několika vraždami. O propuštění na kauci bude moci požádat až při příštím zasedání senátu. Dnešní stání bylo provázeno přísnými bezpečnostními opatřeními a soudní budova byla plná těžce vyzbrojených policistů, napsal jihoafrický server Times Live.

Podle serveru Mail & Guardian Online se soud bude případem znovu zabývat 7. dubna. Obžaloba žádala, aby do té doby byl Krejčíř převezen do Leeuwkopské věznice. Obhajoba naproti tomu navrhovala, aby zůstal v cele s vysokým zabezpečením na hlavní policejní stanici v Johannesburgu. Soud nakonec nařídil Krejčířovo převezení do státní věznice.

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)

McIntosh Polea, mluvčí ředitelství pro vyšetřování závažné kriminality v JAR:

„Chceme Krejčíře obvinit i z vraždy. Odejde odsud? Ne. Tady se ocitl na konci své cesty.“

K soudu přišla Krejčíře podpořit manželka i syn, kteří si chtěli stěžovat na způsob razie. Policie nicméně při ní našla seznam čtyř lidí, jež chtěl kontroverzní český podnikatel údajně nechat zabít. Krejčířův známý a údajný šéf jihoafrického podsvětí Cyril Beeka, který byl na seznamu číslo jedna, byl právě před týdnem zastřelen na ulici. Státní žalobce Riegal Du Toit vstoupil do soudní místnosti v doprovodu čtyř policistů s vojenskými samopaly R5. Du Toitovo jméno je totiž na „seznamu smrti“. Vedle prokurátora Du Toita je na seznamu ještě bezpečnostní poradce Paul O'Sullivan a urolog slovenského původu Marian Tupy.

Krejčířův urolog záznamy pozměnil

Podezření z podvodu v JAR proti Krejčířovi se týká asi 4,5 milionu randů
(zhruba 11 milionů korun), které Krejčíř dostal od pojišťoven údajně na
základě falšovaných lékařských dokumentů tvrdících, že má rakovinu.
Krejčířův osobní urolog Marian Tupy již přiznal, že lékařské záznamy
pozměnil. Byl za to minulý týden odsouzen na sedm let. Po dohodě s
jihoafrickým soudem, že bude proti Krejčířovi svědčit, mu soud na základě
toho zmírnil trest na pětiletou podmínku, uvedla jihoafrická média. 

Krejčířův obhájce Piet du Plessis však tvrdí, že jeho mandant skutečně má rakovinu a že to může prokázat. „Ještě před prohlídkou Krejčířova domu jsme požádali prokurátora Du Toita, aby nám umožnil dodat čestné prohlášení a další důkazy podporující to, že Krejčíř má opravdu rakovinu,“ cituje advokáta Times Live.

Podle svých slov měl Radovan Krejčíř rakovinu močového měchýře již v době, než uprchl na Seychely, tedy v roce 2005. Chtěl se totiž obrátit na prezidenta republiky se žádostí o milost. Nicméně stále chybí dostupné informace o tom, že by se Krejčíř skutečně s touto diagnózou léčil.

Krejčíř si počínal při svých aktivitách podobně jako v Česku

Aktivity Radovana Krejčíře v JAR jsou velice podobné těm, z nichž byl obviněn v České republice. Pokud tamní prokuratura dojede k závěru, že se Krejčíř dopustil trestné činnosti a bude odsouzen, země si ho ponechá. Před Českou republikou bude mít tak Jihoafrická republika přednost. Tam si bude muset Krejčíř odsedět i určený počet let. Až poté by čistě teoreticky mohl být vydán do České republiky.

V JAR je Krejčíř na titulních stranách deníků. Stejně jako v Česku i tam policii uprchl, protože jihoafričtí policisté nejdříve provedli razii v jiném domě. Pak se jim Krejčíř raději sám vydal. To už přišel o svá luxusní auta za 16 milionů korun. „Zabavili jsme mu Lamborghini a Ferrari v jeho domě v Bedfordview, abychom zabránili rozpuštění majetku v průběhu vyšetřování,“ uvedl mluvčí jihoafrického daňového úřadu Adrian Lackay.

Krejčíř, který před šesti lety při domovní prohlídce uprchl české policii, je v Česku stíhán za majetkové a násilné trestné činy. Od dubna 2007 pobývá v JAR, kam přicestoval na falešný pas. Tamní policie po něm podle médií pátrala v souvislosti s několikamilionovým pojistným podvodem a se smrtí kontroverzního podnikatele a údajného šéfa podsvětí identifikovaného jako Cyril Beeka. Ten byl v pondělí zastřelen v Kapském Městě.

Krejčíř se minulý pátek jihoafrické policii sám vydal. Podezření z podvodu proti Krejčířovi se týká asi 4,5 milionu randů (zhruba 11 milionů korun), které Krejčíř dostal od pojišťoven údajně na základě falšovaných lékařských dokumentů tvrdících, že má rakovinu. Krejčířův osobní urolog Marian Tupy podle jihoafrických médií již přiznal, že lékařské záznamy pozměnil. Nyní se prý rozhodl proti Krejčířovi svědčit výměnou za vlastní beztrestnost, dodává Times Live.