Na zázračný lék se čeká ve frontě dlouhé 26 kilometrů

Dodoma - Zázračný pastor z Tanzanie už neví, jak dál. Proslýchá se, že má zázračný lék, který uzdravuje lidi. Vydaly se proto k němu tisíce lidí, aby jim pomohl. Před jeho příbytkem se utvořila 26 kilometrů dlouhá fronta. Lidé zde čekají i několik dní, jen aby se k pastorovi dostali. Při čekání zemřelo údajně už 52 lidí. Sám šaman už je ale na pokraji sil, vyzval proto, aby k jeho domu nejméně do 1. dubna nikdo nechodil.

V Tanzanii mnoho lidí věří v magickou sílu tradičních léčitelů. Jedním z nich je i šestasedmdesátiletý pastor Rev Ambilikile „Babu“ Mwasapile. Ten prodává zvláštní léčivou směs vyrobenou z bylin a vody za 500 tanzanských šilinků, což v přepočtu není ani koruna. 

Zpráva o tom, že zvláštní lék dokáže vyléčit jakoukoli nemoc, se v zemi rychle rozšířila. V zázračné účinky uvěřily tisíce lidí. Před domem pastora se seřadilo do fronty přes 6 tisíc lidí v naději, že zázračnou medicínu dostanou. Čekají tu i několik dní, bez vody, bez toalet, bez přístřeší. Obří dav dokonce hlídá policie. 

Někteří lidé berou z nemocnic své choré příbuzné, protože věří, že je spíš než lékaři uzdraví právě zázračný lék tanzanského pastora. Při čekání už dokonce několik nemocných zemřelo. Objevují se zprávy, že někteří pacienti zemřeli dokonce poté, co si vzali zázračný lék. 

Odborníci nyní zkoumají, co vlastně zázračná léčivá směs obsahuje, zda je vůbec bezpečná a zda může vůbec mít léčivé účinky.