Už i Londýňané věří v zázračné účinky kolagenu

Londýn – Na nezvyklou kombinaci pokrmů - kuřecí vývar s houbami, zázvorem a kolagenem - můžete narazit v jídelníčku jedné londýnské restaurace. Její šéfkuchař tvrdí, že jeho jídlo hosty nejen nasytí, ale že při tom i zkrásní. Kolagenová dieta dorazila do Velké Británie z Japonska, kde už je několik let hitem. V Evropě ale zatím všechny nepřesvědčila.

Podle Japonců se v kolagenu skrývá tajemství mladšího a krásnějšího vzhledu. Proto jej mají v rušné londýnské restauraci Gilgamesh na polici vedle běžných koření a dochucovadel. Jde o bílkovinu, která je základním stavebním kamenem pojivových tkání.

Ian Pengelley, šéfkuchař a ředitel restaurace Gilgamesh:

„Předtím jsem o tom nikdy neslyšel. Chci tím říct, je to celé takové legrační, protože kolagenem si přece lidé vycpávají rty, aby vypadali mladší. Ale můj známý žije už deset let v Japonsku, a jednoho dne zjistil, že si jeho japonská přítelkyně ráno sype do džusu něco, co vypadá jako sušené mléko. Řekla mu, že to je jedlý kolagen, což mu přišlo jako totální nesmysl. Ona mu ale přísahala, že takhle dobře vypadá v posledních pěti letech právě díky němu.“

Kolagenová dieta (zdroj: ČT24)

Ian si nechal poslat pár plechovek z Japonska a na jídelní lístek pak zařadil několik jídel, do kterých kolagen přidává. Pár lžiček práškového kolagenu dá třeba do hub shitake, které vaří v kuřecím vývaru. Do polévky pak přijde ještě kolagenové želé, divoká rýže a zázvor. Polévka stojí v přepočtu zhruba dvě stě korun. Gilgamesh je prý první restaurací v Británii, která kolagen nabízí.

Kolagen sice není příliš chutný, ale to zákazníky neodradí

„Už s ním experimentuju tři měsíce, zkouším ho přimíchávat do želé, polévek, dezertů a zkouším, kde se nejlíp ztratí. Nechutná totiž moc dobře, i když je opravdu výživný a zdravý,“ dodává šéfkuchař. V Japonsku se produkty obohacené kolagenem dají běžně koupit v supermarketu nebo objednat v restauraci. Západ tuto módní vlnu teprve očekává a londýnský šéfkuchař doufá, že se mu povede její nástup urychlit.

Restaurace nabízí v přepočtu za 170 korun drink z avokáda a kolagenu, salát z kolagenu a mořských řas vyjde na dvojnásobek, porce kolagenu, vařeného kuřete, černé rýže, sezamových semínek, kapustiček a zázvoru zákazník pořídí v přepočtu za 450 korun.

Vaření s touto surovinou je pro kuchaře dost složité – prášek sám o sobě prý nechutná moc dobře, narozdíl třeba od sušeného mléka. Lidé ho však stejně nepojídají kvůli tomu, jakou má chuť, ale jaké má předpokládané účinky. Věří totiž, že kolagen dokáže vyhladit a vypnout pleť a člověk pak vypadá mladší.

  • Jídlo s kolagenem autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2428/242752.jpg
  • Kolagen přidávaný do jídla zdroj: Meiji http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2428/242771.jpg