Thajské záplavy uvěznily na ostrovech i české turisty

Bangkok – Již 21 mrtvých si vyžádaly záplavy, které od minulého týdne trápí jih Thajska. Na ostrovech uvízlo 15 tisíc lidí včetně turistů, je mezi nimi i devět Čechů. Mrtví jsou Thajci, kteří se utopili nebo je strhly přívaly bahna. Vydatné deště jsou v Thajsku v tomto ročním období, které má být teoreticky suché a teplé, neobvyklý jev. Při katastrofálních záplavách z konce loňského roku zahynulo 220 lidí a postiženo bylo 8,3 milionu lidí v 51 z celkových 76 provincií v Thajsku.

Jen na ostrově Koch Samuj uvízlo na 13 tisíc turistů, protože tu nefunguje námořní ani letecké spojení. Na mnoha místech byly přerušeny dodávky elektřiny; pokud budou deště pokračovat, hrozí v příštích dnech také nedostatek potravin a paliva. Několik stovek turistů je zablokováno i na ostrovech Koch Tao a Pchangan a více než stovka na ostrovech Similan a Surin. Na Koch Tao vláda vyslala svou jedinou vrtulníkovou loď.

Mezi turisty, kteří na ostrově Koch Samuj uvízli, je podle mluvčího Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) Tomia Okamury i devět Čechů, kteří nyní čekají na odlet směrem do Bankoku. Situace na ostrově, kde je místy až 1,5 metru vody, je kritická: Poslední tři dny nefunguje elektřina a mobilní telefony a z ostrova se nelze dostat; thajská armáda evakuuje prý pouze menší ostrovy. Navíc se k ostrovu údajně blíží tropická bouře, která ho má zasáhnout v pátek.

Okamura také sdělil, že dalších 12 českých turistů se z thajské metropole na Koch Samuj nedostalo a cestovní kancelář Eso Travel jim nabídla pobyt na jiném ostrově. Přívalové deště na ostrově podle Okamury způsobily sesuv půdy, který zablokoval silniční spojení mezi letištěm a zbytkem ostrova. Uvízlé turisty v současnosti na letiště vozí po moři, což způsobuje zdržení. Turisty z ostrova Koch Samuj po dvoudenní pauze začala transportovat do Bangkoku hlavní thajská letecká společnost Bangkok Airways. Dnes jich přepravila asi 600.

Koch Samuj je jedním z pěti turistických letovisek, které Češi v Thajsku běžně navštěvují. Do země podle Okamury létá jeden charterový let týdně a v současnosti se v Thajsku nachází přibližně 600 českých turistů. Zhruba polovina z tohoto počtu do země cestuje individuálně.

Záplavy v Thajsku
Zdroj: ČT24