V centru Minsku už se demonstrovat nesmí

Minsk - Radnice běloruského Minska dnes vydala výnos, kterým reguluje pořádání mítinků a demonstrací na veřejných místech. Podle opozičních aktivistů je rozhodnutí reakcí na sérii tichých demonstrací, které občanské iniciativy svolaly do centra metropole přes internetové sociální sítě tento a minulý týden. Středeční demonstrace nazvaná „akce mlčenlivé solidarity“ přivedla do minského centra několik tisíc lidí, stovky lidí se sešly na náměstích ve Vitebsku, Brestu, Gomelu, Baranovičích a Mogilevu. Během středečních demonstrací bylo v celém Bělorusku zadrženo 240 lidí.

V seznamu zakázaných ulic a náměstí jsou prakticky všechna prostranství v městském centru, demonstrující mají k dispozici pouze prostor v jednom z minských parků a letní kino minského parku kultury a oddechu.

V Hrodnu, které leží nedaleko hranic s Polskem, mělo zatýkání diplomatickou dohru. Policie tam totiž zadržela polské novináře Agnieszku Lichnerowiczovou a Boryse Czerniawského. Proti jejich zatčení protestovalo polské ministerstvo zahraničí, novináři byli propuštěni až na zásah polského konzula.

Tichá demonstrace v Bělorusku
Zdroj: ČTK/AP/Sergei Grits