V Pobřeží slonoviny se bojuje o sídlo prezidenta

Abidžan - Boje o prezidentské křeslo v Pobřeží slonoviny už naplno zasáhly Abidžan, ekonomickou metropoli země. Jednotky mezinárodně uznaného vítěze listopadových voleb Alassana Ouattary stojí u bran prezidentského paláce, kde se ukrývá dosavadní hlava státu Laurent Gbagbo. Stoupenci politika, který po prohraných volbách odmítá předat moc, však prohlašují, že útoky dokázali odvrátit. Podle zpravodaje agentury Reuters také začala znovu vysílat státní televize, která byla od nočních hodin v rukou Ouattarových sil. Šéf OSN, Francie a Africká unie vyzvaly Gbagba k odchodu.

Boje o nejvyšší úřad v Pobřeží slonoviny dnes vrcholily v Abidžanu. Jednotky věrné mezinárodně potvrzenému vítězi voleb Alassanu Ouattarovi stahují smyčku kolem prezidentského úřadu, v němž se opevnil jeho rival Laurent Gbagbo. Ten od příznivců Ouattary dostal ultimátum, měl odstoupit do včerejšího večera. Gbagbo to ale odmítl a vše nasvědčuje tomu, že boje budou dál pokračovat.

Síly věrné Ouattarovi se rovněž pokusily ovládnout sídlo státní televize v Abidžanu. Vysílání ale bylo dnes večer přesto obnoveno. Televize ze záznamu mimo jiné pouštěla část Gbagbovy prezidentské přísahy po listopadových volbách.

Podle šéfa mise OSN v Pobřeží slonoviny Gbagba houfně opouštějí jeho příznivci. Odešlo prý už přes 50 tisíc vojáků a policistů, věrné zůstaly pouze zvláštní síly a republikánská garda.

Boje mají už i zahraniční oběti. Ve čtvrtek v Abidžanu zasáhla patrně zbloudilá kulka čtyřiatřicetiletou švédskou zaměstnankyni mise OSN. V hotelu v hlavním městě Yamoussoukru se našla mrtvola francouzského občana.

OSN dnes vyzvala Ouattaru, aby udržel své jednotky pod kontrolou. Podle nepotvrzených informací totiž unesly a zranily civilisty. Objevily se i informace o násilí na civilistech, které údajně mají na svědomí Gbagbovy jednotky. Podle interního dokumentu OSN pak členové její mise při střetech v Abidžanu zabili nejméně pět Gbagbových věrných.

Laurenta Gbagba vyzývá k odchodu OSN, Africká unie i bývalá koloniální mocnost Francie, která má v Abidžanu vojenskou základnu. Na ní se před střelbou ukrylo asi 500 cizinců. Washington dnes podle agentury AFP vyzval francouzské síly v zemi a OSN k tomu, aby na ochranu civilistů „podnikly všechna nutná opatření“.

Od listopadu zahynuly v bojích stovky lidí a milion dalších utekl z domovů. Svět konflikt vnímal hlavně v rostoucí ceně kakaa, jehož je Pobřeží slonoviny největším vývozcem. Africké země ale pocítily i jeho vážnější důsledky. Například sousední Libérii zaplavily stovky tisíc uprchlíků a panují obavy, že násilí může přeskočit i do dalších zemí.

OSN uvalila na Gbagbu sankce

V předchozích dnech Ouattarovy síly obsadily několik měst včetně formální metropole Yamoussoukro. Ve čtvrtek obklíčily Abidžan, Ouattara ve městě vyhlásil zákaz nočního vycházení a vyzval k uzavření pozemních, vzdušných i námořních hranic země. Kontrolu nad abidžanským letištěm převzaly mezinárodní síly OSN.

Gbagba tlačí k odstoupení z prezidentského úřadu i OSN. Rada bezpečnosti OSN uvalila ve středu na Gbagba a jeho blízké okolí sankce. Schválená rezoluce mimo jiné vyzvala státy, aby zakázaly Gbagbovi vstup na své území, a požaduje zmrazení jeho majetku.

Vydáno pod