Homosexuální sňatky: Nizozemsko následovalo již devět zemí

Amsterdam - V Nizozemsku vstoupil v platnost 1. dubna 2001 přelomový zákon, který umožnil homosexuálním párům uzavřít manželský sňatek a zároveň adoptovat děti. Následující roky se tímto krokem nechaly inspirovat i další země na třech kontinentech. V Evropě je to kromě Nizozemska třeba Belgie, Španělsko nebo Island. Svatby osob stejného pohlaví jsou ale povolené také třeba v Kanadě nebo Jihoafrické republice. Vůbec první zemí, která homosexuálům vyšla legislativně vstříc, bylo před 22 lety Dánsko. Zákon o registrovaném partnerství tam začal platit 1. října 1989.

Zákonem o sňatku homosexuálních párů přiznalo Nizozemské království gayům a lesbičkám nejširší práva a setřelo veškeré rozdíly mezi homosexuálním a heterosexuálním svazkem, včetně adopce dětí. V průzkumech veřejného mínění se pro něj vyslovovalo kolem 60 procent respondentů. V rozhodujícím hlasování v nizozemském parlamentu v září 2000 zákon podpořilo 107 poslanců, proti bylo 33 zákonodárců. „Ukončení diskriminace ze strany dalších států je však nevyhnutelný proces,“ míní ředitel programu pro posílení práv lesbiček, gayů, bisexuálů a transsexuálů Boris Dittrich.

„To, že máte právo uzavřít manželství, ještě neznamená, že vás lidé přestanou diskriminovat kvůli vaší sexuální orientaci.“

Homosexuální svazky: Nizozemsko následovalo již devět zemí (zdroj: ČT24)

V mnoha zemích se legalizace těchto svazků připravuje. Na cestě k jejich povolení jsou třeba Austrálie, Mexiko nebo Izrael a některé federální státy USA sice tyto sňatky nepovolují, uznávají je ale, pokud byly uzavřené v jiných zemích, kde jsou legální. V Česku zatím platí od července 2006 zákon o registrovaném partnerství. Díky tomu má partner nebo partnerka třeba nárok na informace o zdravotním stavu svého protějšku, možnost dědit stejně jako manželé či vyživovací povinnost. Děti ale adoptovat nemůžou.

Nizozemsko platí za liberální zemi

Země tulipánů povoluje prostituci, umělé přerušení těhotenství i prodej lehkých drog. V roce 2002 jako první na světě legalizovalo eutanazii. Podle Nizozemského statistického úřadu žilo koncem minulého roku ve společné domácnosti asi 57 tisíc homosexuálních párů, z toho každý třetí pár v oficiálním svazku: 11 tisíc dvojic v manželství, kolem 6 tisíc párů v registrovaném partnerství. To Nizozemci zavedli v roce 1998. Loni se bralo 1 400 dvojic stejného pohlaví, mírně převládaly sňatky leseb (800) nad svatbami gayů (600).

Svatba homosexuálního páru
Zdroj: ČT24
Vydáno pod