Americký letoun bezpečně přistál s velkou dírou v trupu

Phoenix (USA) - Dopravní letoun americké společnosti Southwest Airlines musel v pátek nouzově přistát na vojenské základně v Arizoně kvůli téměř dvoumetrové díře v trupu. Nikomu ze 118 cestujících se nic nestalo, menší zranění utrpěl jen jeden člen obslužného personálu. Příčina nenadálé události se vyšetřuje.

Na palubě stroje nastala náhlá dekomprese, příčina poškození trupu letounu není podle společnosti zatím známá. Televize CBS vylíčila zážitky cestujících. „Právě jsme si objednali pití, když jsem slyšela velký hluk, vypadly kyslíkové masky a začali jsme rychle klesat. Řekli nám, že nouzově přistaneme,“ řekla žena, která se představila jako Cindy. V trupu letounu byla díra dlouhá 1,8 metru. Byla vidět obnažená izolace a elektrická instalace, dodala pasažérka.

Události, při nichž dochází k podobnému poškození letadla, jsou spíše výjimečné. Rozruch vzbudil případ z roku 2008, kdy muselo letadlo společnosti Quantas Airways na dráze z Hongkongu do Melbourne nouzově přistát na Filipínách. Důvodem byla třímetrová díra v trupu Boeingu 747 způsobená pravděpodobně explozí vodíkové lahve. Nikdo z 364 cestujících a 19 členů posádky tehdy nebyl zraněn.

Díra v trupu letadla společnosti Southwest Airlines
Zdroj: AP Photo/ČTK