Statečná Libyjka je nezvěstná

Tripolis - Libyjka, jejíž příběh se stal symbolem protikaddáfiovského odporu, je stále nezvěstná. Imán Obejdiová minulý víkend vtrhla do luxusního hotelu v Tripolisu, kde zahraničním novinářům popsala znásilňování ze stran vládních jednotek. Lidé Muammara Kaddáfího ji násilně odvedli, od té doby se po dívce slehla zem.

Pro západní média je Obejdiová statečnou ženou, která řekla pravdu o Kaddáfím. Zahraniční novináři prokázali v hotelu bojovnost, přesto se jim nepodařilo zabránit tomu, aby byla dívka odvedena. Zpravodaj Financial Times Charles Clover byl kvůli snaze jí pomoci dokonce z Libye vyhoštěn.

Kaddáfího režimu Imán pořádně zavařila, proto si vysloužila nálepku duševně choré a lehké děvy. To ale její rodina odmítá. „Imán není blázen, v Tripolisu ji ale chytli a znásilnili. Ta holka je právnička, jak by mohla být duševně chorá?“ říká Wadád Omarová, sestřenice Obejdiové.

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)

„Místo aby šla na policejní stanici, obvinila jmenovitě čtyři muže. Jejich čest je pošpiněná, stejně jako jména jejich rodin. V islámském právu je to velmi vážný přečin,“ prohlásil mluvčí libyjské vlády Músa Ibrahím, který přitom ještě několik dní předtím tvrdil, že Imán byla propuštěná a nespáchala žádný vážný přestupek.

Dívčina matka tvrdí, že ji Kaddáfího lidé volali, aby přinutila dceru změnit výpověď. Údajně jí nabízeli peníze i dům, ale neuspěli. Teď rodiče nemají o dceři zprávy. Představovali si ji jako úspěšnou právničku s výhledem života ve Francii, namísto toho se strachují o její život. „Já se Kaddáfího nebojím; kdyby se přede mnou ukázal, zaškrtila bych ho,“ prohlásila Ajša Ahmadová, matka Imán Obejdíové.

  • Imán Obejdiová autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2440/243974.jpg
  • Rodiče Imán Obejdiové autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2440/243976.jpg
Vydáno pod