Bolševické retro: „Věčný prezident“ Nazarbajev získal přes 90 procent hlasů

Astana - Podle prvních odhadů opírajících se o průzkum u volebních místností získal mnohaletý prezident Nursultan Nazarbajev v kazašských prezidentských volbách 94,8 procenta hlasů. Zemi vládne už 22 let a minimálně dalších pět let jí ještě vládnout bude. Hlasování doprovázela rekordní účast, mnohde se volilo manifestačně a za sborového zpěvu vlasteneckých písní. První výsledky budou zveřejněny v pondělí dopoledne.

Přestože hlasovací urny byly slavnostně zpřístupněny až v sedm hodin ráno, leckde podle kazašských médií netrpěliví voliči čekali už o hodinu dřív. Dosavadní rekord ve volební účasti z roku 2005, který se blížil k hranici 77 procent oprávněných voličů, padl už čtyři hodiny před ukončením voleb. Celkem se k urnám podle odhadů dostavilo kolem 89,9 procenta voličů, přestože zimní počasí hlasování nepřálo.

Na billboardech jen Nazarbajevovy portréty

Reportáž Barbory Šámalové (zdroj: ČT24)

Opozice neměla čas ani možnosti uspořádat kampaň. Na ulicích jsou billboardy jen jediného kandidáta – prezidenta Nazarbajeva. Většina lidí nezná ani jména opozičních kandidátů, natož programy. Většina opozičních stran se voleb nezúčastnila. „Volby jsou protiústavní a nespravedlivé. Stát ani společnost je nepotřebuje. Potřebuje je jen prezident Nazarbajev, aby si prodloužil mandát,“ říká Bulat Abilov, předseda opoziční Demokratické strany Kazachstánu Azat. „Celá tahle hra má ošálit Evropu a vyvolat dojem, že se tu konají zázračné spravedlivé volby,“ prohlásil Serikbolsyn Abdildin, předseda opoziční Komunistické strany Kazachstánu. Aktivisté sociální demokracie a ilegální opoziční skupiny Alga ohlásili řadu porušení volebních zákonů.

Volby jako demonstrace lásky k věčnému prezidentovi

Podle kazašské agentury KazTAG byl naopak volební akt na mnoha místech demonstrací jednomyslné důvěry v Nazarbajeva a „vysoké občanské odpovědnosti“. V bývalém hlavním městě Almaty se dav voličů živelně před volební místností spojil ke zpěvu státní hymny, v Karagandě, Těmirtau a Prišachtinsku se ve volebních místnostech tančilo. Na mnoha jiných místech na voliče čekal „agitačně zábavný program“. Studenti technického institutu v Almaty se k volbám dostavili hromadně a hlasovali v abecedním pořádku. Někde dostávali prvovoliči a staří lidé drobné dárky, jinde je sváželi k volbám hromadně autobusem. Mnohé okresy mezi sebou dokonce soutěžily o stoprocentní volební účast.

Jediný incident byl hlášen ze severokazašského Pavlodaru, kde se nejmenovaný muž pokusil zapálit volební plakát s Nazarbajevovým portrétem. Ještě před zatčením policisté útočníkovi umožnili, aby uplatnil své ústavní právo volby.

Nazarbajev má hlas také od Marxe, Engelse, Lenina a Stalina

Mels Jeleusizov dnes jako jediný z hlasujících uchazečů o prezidentský úřad po odevzdání volebního lístku veřejně oznámil svou volbu. K překvapení kazašských novinářů prohlásil, že odevzdal hlas svému sokovi. „Hlasovat za Nursultana Nazarbajeva jsem se rozhodl až dnes. Myslím, že je třeba odevzdat hlas vítězi,“ řekl sedmdesátiletý předseda hnutí Tabigat, kazašských Zelených. Už během předvolební kampaně dával najevo, že svou kandidaturou chce v Kazachstánu spíš propagovat „zelené“ ideje, než vážně se postavit populárnímu prezidentovi.

Jeleusizov je v Kazachstánu poměrně známou osobností. Nedávno na sebe upozornil plánem vysadit v rodné zemi v jeden den takové množství mladých stromků, které mu zajistí zápis do Guinnessovy knihy rekordů. Navrhl prý rovněž natřít kazašské hory na bílo, aby odrážely více slunečního světla a zmírnily skleníkový efekt sužující zemskou atmosféru. Pozornost vzbuzuje i ekologovo neobvykle znějící křestní jméno Mels, které je složeno z iniciál Marxe, Engelse, Lenina a Stalina.

Vydáno pod