Kosmické smetí ohrozilo ISS, posádka se ukryla v Sojuzu

Washington - Poplach v kosmických střediscích v Houstonu i Moskvě dnes způsobil malý kus kosmického smetí, který se nečekaně postavil do cesty Mezinárodní vesmírné stanici ISS. Tříčlenné posádce několik hodin hrozila „evakuace“ do dopravní lodi Sojuz připojené ke stanici. Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) pohotovost později odvolal, když úlomek starého čínského satelitu nabral jiný směr. Kousek družice zničené v roce 2007 se měl podle původních výpočtů k ISS přiblížit velmi těsně a stanice neměla dostatek času provést bezpečnostní korekci letové dráhy. Podle výpočtu odborníků měl úlomek orbitální komplex minout ve vzdálenosti zhruba pěti kilometrů, k největšímu přiblížení mělo dojít ve 22:21 SELČ.

NASA vyhlásil rudý, tedy nejvyšší stupeň nebezpečí. O hrozbě se posádka dozvěděla dopoledne, několik hodin poté, co ji experti NASA odhalili. Vědci dráhu nebezpečného pozůstatku bedlivě sledovali a zhruba půldruhé hodiny před kritickým okamžikem pohotovost odvolali s tím, že úlomek už nepředstavuje žádné nebezpečí.

Podle poplachových plánů měla posádka deset minut před kritickým okamžikem přestoupit do Sojuzu a zůstat v něm asi čtvrt hodiny. Naposledy taková situace nastala v roce 2009, kdy ale měli kosmonauti na „evakuaci“ jen hodinu.


Hrozba kolizí s úlomky starých raket nebo s nefunkčními satelity je na oběžné dráze poměrně častá a řeší se obvykle přesunem družic, kosmických lodí či stanic na jinou oběžnou dráhu. Naposledy ISS provedla tento manévr minulý pátek. Kolem Země se odhadem pohybuje asi 12.500 kusů kosmického smetí rychlostí osm kilometrů za vteřinu.

Zničený čínský meteorologický satelit Feng-jün 1C přidělal kosmonautům starosti už několikrát. Čína ho před čtyřmi lety záměrně sestřelila během testu svých kosmických zbraní. Zásah se povedl, ale družice se rozletěla na tisíce kousků různých velikostí, které obíhají kolem Země a mohou občas zkřížit dráhu jiným vesmírným aparátům. Na palubě ISS jsou nyní Rus Dmitrij Kondraťjev, Ital Paolo Nespoli a Američanka Catherine Colemanová. Na cestě k nim je kosmická loď Sojuz TMA-21 s další tříčlennou posádkou na palubě. K ISS se má připojit ve čtvrtek.