Libyjská vláda: Britové útočí na naše ropná pole

Tripolis - Libyjská vláda ve středu obvinila Británii, že její letouny zasáhly velká ropná pole Sarír a zabily tři příslušníky ostrahy. Podle náměstka ministra zahraničí Chálida Kaima bylo několik dalších osob zraněno. Útok rovněž poškodil potrubí spojující naleziště s nedalekým pobřežním terminálem. Britská armáda obvinění nekomentovala. Kaddáfí se přesto snaží povstalce od přístupu k libyjskému nerostnému bohatství odříznout.

„Britské bitevní letouny zaútočily na ropné pole Sarír a způsobily smrt tří strážců naleziště. Další zaměstnanci ropného pole jsou zraněni,“ prohlásil Kaim v Tripolisu novinářům. „Tato agrese je nepochybně v rozporu se zásadami mezinárodního práva a s rezolucí OSN,“ dodal.

„Kaddáfí ví, co musí udělat. Musí zajistit příměří, jeho síly musejí vyklidit města, která násilím obsadily, musí padnout rozhodnutí o tom, že se vzdává moci a odchází ze země,“ kontruje ale americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová.

Kaddáfí se snaží odříznout povstalce od nerostného bohatství (zdroj: ČT24)

Naleziště Sarír leží v oblasti syrtské kotliny, kde je soustředěno 80 procent známých libyjských zásob ropy. Naleziště bylo objeveno v roce 1961. Zprávy o leteckém útoku nelze potvrdit z nezávislých zdrojů, britská strana libyjské prohlášení zatím nekomentovala.

Ve středu síly věrné Kaddáfímu zablokovaly těžbu ropy v nalezištích na východě Libye ovládaných povstalci. Chtějí tak zabránit, aby rebelové získávali vývozem suroviny potřebné finance. Naleziště Misla a Waha včera a ve středu proto Kaddáfího dělostřelectvo bobmardovalo. První tanker s ropou se nicméně týž den povstalcům podařilo odeslat z přístaviště nedaleko Tobrúku.

NATO pod palbou kritiky

Zásah západních zemí již začínají kritizovat i samotní zástupci libyjského opozičního hnutí. Podle nich jsou letecké útoky NATO příliš pomalé a neefektivní. Problémy mají povstalci především v západolibyjském městě Misuráta, kde jsou pod silnou palbou vládních vojsk. „Aliance nechává obyvatele města každým dnem umírat,“ prohlásil generál Abdal Fatah Júnis.

„Kaddáfího jednotky změnily taktiku a ve městech včetně Misuráty využívají lidské štíty,“ upozornilo britské ministerstvo zahraničí. Obyvatelé města rovněž potvrzují, že vládní tanky střílí na obydlené čtvrti a na střechy rozmístili ostřelovače. Libyjská oficiální místa to však popírají.

Francouzský ministr zahraničí Alain Juppé postup spojenců vysvětloval s tím, že probíha přesně podle rezoluce OSN, a tedy pouze v zájmu „ochrany civilistů“. Jejich úkolem proto prý nemůže být dobývání území.

Libyjský povstalec
Zdroj: ČT24