Ozbrojenec střílel v brazilské škole – 11 mrtvých

Rio de Janeiro – Ozbrojený muž dnes střílel v základní škole v Rio de Janeiru. Na místě zemřelo 11 lidí, mezi nimi i sám útočník, který byl bývalým žákem školy. Osmnáct lidí bylo zraněno. Proč muž střílel, není zatím jasné. V dopise na rozloučenou uvedl, že hodlá spáchat sebevraždu. V Brazílii je to první sériová vražda tohoto druhu. Policie uzavřela okolí školy a případ vyšetřuje. Na místo se sjeli rodiče dětí.

Střelcem byl podle policie bývalý žák školy, čtyřiadvacetiletý Wellington Menezes de Oliveira. Vešel do základní školy ve čtvrti Realengo na západním okraji Ria. Na zádech měl batoh, vstoupil do jedné z tříd a pak začal střílet. Zemřelo 11 lidí. Mezi nimi jsou jak žáci, tak dospělí. Sám pachatel je také mrtvý. Podle policie byl nejprve zraněn střelou zasahujícího agenta, ale potom si sám vpálil kulku do hlavy. Zanechal dopis, v němž mezi mnoha nesrozumitelnými větami uvedl, že má AIDS a že chce spáchat sebevraždu. Proč ale předtím střílel do lidí, jasné není.

Vrahova rodina v televizi uvedla, že Welington byl jejich adoptivní syn a že odešel z domova před osmi měsíci. Podle policie neměl zápis v trestním rejstříku.

Masakr na škole v Riu (zdroj: ČT24)

Střelec vstoupil do školy s tím, že přichází udělat přednášku. V učebně pak začal střílet své oběti do hlavy. „Kdyby policisté nepřijeli tak brzo, byla by tragédie ještě horší, protože útočník měl hodně munice a dvě zbraně,“ řekl velitel zásahu plukovník Djalma Beltrame.

Okolí školy policie uzavřela. Řada rodičů, kteří přispěchali na místo po prvních informacích o útoku, se prý nervově zhroutila.

Motiv útoku není jasný. Policie pouze uvedla, že Wellington neměl nic společného s násilím drogových gangů, proti nimž ve městě bojuje. Rio de Janeiro na tom není s bezpečnostní situací příliš dobře. Co do počtu vražd na jednoho obyvatele se řadí mezi prvních pět měst na světě.

Tragédie nemá v Brazílii obdoby. V Latinské Americe se podobné drama, ale s mnohem menším počtem obětí, stalo jen v Argentině. V září 2004 patnáctiletý žák zastřelil své tři spolužáky a zranil pět dalších ve městě Carmen de Patagone, asi 920 kilometrů jižně od Buenos Aires.

  • Oběť masakru na škole v Riu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2454/245323.jpg
  • Masakr na škole v Riu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2454/245324.jpg