Japonsko měsíc po katastrofě rozšiřuje evakuační zónu

Tokio – Je to přesně měsíc, co Japonsko postihlo ničivé zemětřesení a následná vlna tsunami. V okamžiku, kdy zemi před měsícem zasáhl první otřes, Japonci uctili minutou ticha oběti katastrofy. I dnes zasáhly Japonsko následné otřesy o síle kolem 7 stupňů Richterovy škály. Vláda rozhodla o rozšíření 20kilometrové evakuační zóny kolem poškozené jaderné elektrárny Fukušima. Kvůli březnovému zemětřesení a tsunami dál zůstává přes 150 tisíc Japonců v provizorních podmínkách.

Japonsko dnes znovu zasáhlo zemětřesení, tentokrát o síle 7,1 stupně Richterovy škály. Epicentrum bylo na jihu prefektury Fukušima, deset kilometrů pod zemí. Úřady nejprve vydaly varování před vlnou tsunami, následně jej ale odvolaly. Technici v jaderné elektrárně Fukušima byli nicméně po dnešním zemětřesení evakuováni. Mluvčí elektrárny uvedl, že otřes nakrátko přerušil přívod elektrického proudu k reaktorům 1, 2 a 3. Nefungovalo tak chlazení reaktorů. Podle úřadů to ale na bezpečnost vliv nemělo.

Japonská katastrofa v číslech:

Zemětřesení o síle 9,0 stupně Richterovy škály udeřilo na Japonsko 11. března ve 14:46 místního času. Pobřeží následně zasáhla až 10metrová vlna tsunami.

Měsíc po katastrofě je zaznamenáno 13 tisíc obětí, dalších 15 tisíc lidí se pohřešuje, 150 tisíc lidí stále žije v provizorních podmínkách.

Přesně před měsícem přitom zdevastovaly severovýchodní pobřeží Japonska zemětřesení a přívalová vlna tsunami. V Japonsku dnes ve 14:46 místního času (7:46 SELČ), kdy zemi 11. března zasáhl první otřes, zazněly sirény a Japonci si minutou ticha připomněli zemřelé.

Zemětřesení o síle devíti stupňů Richterovy škály připravilo o život 13 tisíc lidí, dalších skoro 15 tisíc se pohřešuje a zničené jsou desítky tisíc budov. Poškozená je pořád i jaderná elektrárna Fukušima, kde se technikům ještě nepodařilo zamezit úniku radioaktivity. „Ještě nevíme, kdy budeme schopni zapnout chladicí systém, a doufáme, že snad v nejbližší době budeme moci informovat lidi o tom, kdy se radioaktivita začne snižovat,“ věří Hidehiko Nišijama z Japonského úřadu pro jadernou bezpečnost.

Japonská vláda dnes nicméně rozhodla, že rozšíří evakuační zónu kolem havarované jaderné elektrárny Fukušima. „Co se týče rozšíření zóny ze 20 na 30 kilometrů, musíme být připraveni na evakuaci v případě, že by bylo hodně radiace nebo že by se situace zhoršila,“ řekl mluvčí vlády Jukio Edano.

Fotogalerie: Japonská katastrofa

V Japonsku sílí protesty proti jaderné energetice. V Tokiu demonstrovalo včera 15 tisíc lidí. „Takovou krizi, jaká je tu teď, jsme ještě nezažili. Bylo ale otázkou času, kdy si začneme stěžovat na jadernou energii. Pokud nezastavíme atomové elektrárny teď, bude to konec Japonska,“ říká jeden z protestujících Hajime Matsumoto.

Poprvé se na severovýchod země vypravil i premiér země Naoto Kan. Zamířil do města Išinomaki, které patří k nejvíce postiženým. Japonský premiér o budoucnosti Išinomaki řekl: „Rád bych tu vytvořil úplně nové město, ne jen obnovu toho, co tu bylo v minulosti. Je to opravdu nový start do budoucnosti.“

Jinak ale mnoho lidí naději na lepší budoucnost pomalu ztrácí. Téměř 15 tisíc osob je stále pohřešováno, čtvrt milionu lidí je bez domova. Kvůli úniku radiace mimo elektrárnu se taky rozšiřuje počet zemí, které přerušily dovoz potravin a mořských plodů z této oblasti. Ekonomické ztráty počítají i japonské automobilky závislé především na dodávkách energie z fukušimské elektrárny.

Taro Mači nezachránila ani hráz

Šrámy po zemětřesení se hojí jen pomalu. Symbolizuje je rybářská vesnička Taro Mači. Vlna tsunami ji spláchla v roce 1933, a tak místní postavili vlnám do cesty deset metrů vysokou a skoro tři kilometry dlouhou betonovou zeď. O vesnici se říkalo, že vydrží každé tsunami, a lidé z celého světa se sem jezdili dívat a zátopnou hráz studovat. Letos 11. března ale Taro Mači překvapila přílivová vlna vysoká 15 metrů a spláchla 2 000 domů ve vesnici. Oběti zdejší obyvatelé ještě nespočítali.

  • Následky japonského zemětřesení autor: Lee Jin-man, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2439/243866.jpg
  • Zdevastovaná země vycházejícího slunce autor: Yomiuri Shimbun, Haruka Takahashi, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2431/243015.jpg
  • Katastrofa v Japonsku autor: AP Photo/Kyodo News, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2411/241040.jpg
  • Hráz proti tsunami ve vesničce Taro Mači autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2462/246151.jpg