EU hrozí obnovením hraničních kontrol kvůli tuniským uprchlíkům

Lucemburk - Ministři vnitra Evropské unie dnes na jednání v Lucemburku tvrdě kritizovali Itálii kvůli udělení dočasného povolení k pobytu tuniským imigrantům. Některé státy EU, především Rakousko a Francie, dokonce pohrozily obnovením kontrol na hranicích. Povolení k pobytu totiž Tunisanům umožňuje, aby se svévolně pohybovali v rámci celého schengenského systému.

„Tisíce, desítky tisíc, možná stovky tisíc migrantů by mohly přijít z Tuniska. Toto není čistě italská, italsko-francouzská či francouzsko-italská záležitost. To je čistě evropská záležitost,“ řekl dnes novinářům italský ministr zahraničí Franco Frattini. Itálie již delší dobu žádá, aby si imigranty rovnoměrně rozdělily všechny členské státy EU. Řada z nich to ovšem odmítá s tím, že jde o čistě italskou záležitost.

Česká velvyslankyně při EU Milena Vicenová:

„Česká republika se řadí k těm, které nepovažují krok Itálie za správný. Jestliže Itálie umožnila šestiměsíční pobyt těmto migrantům, umožňuje jejich volný pohyb po schengenském prostoru. To by ještě nebyl ten hlavní problém. Ale ukazuje to dalším migrantům, že uspěli a mohou je následovat.“

„My nemůžeme akceptovat, že do Evropy bude proudit spousta ekonomických migrantů přes Itálii,“ uvedl německý ministr vnitra Hans-Peter Friedrich. Německo se přitom již samo nabídlo, že přijme zhruba stovku imigrantů, ale z Malty, která je rovněž „zaplavena“ uprchlíky ze zemí na severu Afriky. Itálii kritizovalo i Česko.

Německo, Francie a zejména Rakousko hrozí, že obnoví kontroly na hranicích, pokud si Itálie s imigranty nedokáže poradit. Šéf odboru azylové a migrační politiky českého ministerstva vnitra Tomáš Haišman dnes novinářům v Lucemburku řekl, že česká cizinecká policie na území ČR zaznamenala první dva Tunisany s italským povolením k pobytu.

Itálie čelí od ledna, od pádu tuniského prezidenta Zína Abidína bin Alího a od povstání v Libyi, nebývalé vlně imigrace. Dorazilo tam již přes 22 000 běženců. Většinou to jsou frankofonní imigranti a chtějí do Francie.

Mnoho běženců, kteří směřují přes moře k jihu Itálie, však zahyne. Oficiální statistika mrtvých neexistuje. Italská charitativní organizace Fortress odhaduje, že v letech 2006 až 2008 přišlo ve Středozemním moři o život na 3 600 imigrantů.