Ouattara: Gbagbo půjde před soud

Abidžan - Mezinárodně uznávaný prezident Pobřeží slonoviny Alassane Ouattara oznámil, že dosavadní prezident Laurent Gbagbo, který se po loňských sporných volbách odmítl vzdát úřadu, bude postaven před soud. Opoziční síly Gbagba zadržely, on sám krátce poté vyzval k ukončení bojů v zemi. Slovy svého mluvčího se vzdal, aniž kladl odpor. Opoziční oddíly s pomocí místní mise OSN a francouzských sil obklíčily pozemek rezidence, kde se Gbagbo od začátku dubna skrýval. Dnes byl údjaně odvezen z Abidžanu, OSN to ale později popřela s tím, že od převozu zatím upustila a že Gbagbo je nadále v hotelu, který slouží jako sídlo Ouattarova tábora.

„Přeji si zastavení bojů a návrat k civilní části této krize. Ukončeme to rychle, aby se země mohla opět vrátit k normálu,“ míní bývalý prezident Laurent Gbagbo. V některých částech hlavního města Abidžanu vypukly po oznámení Gbagbova chycení oslavy. „Naše země obrátila bolestnou stránku svých dějin. Po čtyřech měsících, kdy přišlo o život spoustu obyvatel, jsme na začátku nové éry,“ reagoval zvolený prezident Pobřeží slonoviny Alassan Ouattara.

I většina obyvatel města vyjadřuje svoji radost: „Je tu nová éra, po deseti letech se konečně můžeme pohnout kupředu.“ Nicméně vyhráno stále ještě zdaleka není. Ve městech působí vojáci a mnoho lidí přišlo o život. „Nejde o opravdovou oslavu, protože zároveň cítíme smutek,“ uvedl obyvatel Abidžanu. Ouattara si teď přeje vytvoření zvláštní komise. Ta vyšetří obvinění z genocidy a zločinů proti lidskosti, která se na Gbagbovu hlavu během konfliktu snesla.

Gbagbo půjde před soud (zdroj: ČT24)

Francie dnes popřela, že by se její jednotky podílely na Gbagbovu zatčení. Dokazuje to videonahrávka z akce, kterou má k dispozici francouzské ministerstvo obrany. Rolanda Dumas, bývalý francouzský ministr zahraničí a poradce bývalého prezidenta Gbagba, ale tvrdí, že Francouzi předávali Gbagba Ouattarovi.

Francie a Evropská unie dnes uvolnily asi 580 milionů eur (14,1 miliardy korun) na poskytnutí naléhavé pomoci Pobřeží slonoviny. Někdejší koloniální velmoc Francie se na této částce podílí 400 miliony eur. Ministryně financí Christine Lagardeová uvedla, že peníze by měly jít zejména na zajištění nezbytných potřeb obyvatel Abidžanu.

Vydáno pod