Francouzský ministr: NATO dostatečně nechrání libyjské civilisty

Tripolis - Francouzský ministr zahraničí Alain Juppé obvinil NATO z nedostatečné ochrany civilistů před útoky a bombardováním Kaddáfího jednotek v Libyi. Severoatlantická aliance podle něj neplní svoje závazky. Stížnosti zaznívají i z obléhané Misuráty, kde povstalci požadují posílení operací mezinárodní aliance a požádali o zbraně státy, které oficiálně uznaly vzbouřeneckou radu na východě země. Podle britského ministra zahraničí Williama Hagua musí NATO zintenzivnit svoji vojenskou kampaň a mělo by přizvat i další země světa, aby se vojenské operace v Libyi zúčastnily. Aliance ale kritiku odmítá.

„NATO musí hrát svou roli plně. Chtělo velet operacím a my jsme s tím souhlasili. Nyní musí plnit svou roli, tedy zabraňovat tomu, aby Kaddáfí používal těžké zbraně k bombardování obyvatelstva,“ prohlásil Juppé v rozhlasové stanici France Info. Aliance musí podle něj zničit Kaddáfího těžké zbraně, především u města Misuráta, kde dosud rebelové sváděli s armádou tuhé boje.

Kritiku ale odmítl šéf společných operací z vojenského velitelství NATO, nizozemský brigádní generál Mark van Uhm. „Domnívám se, že s prostředky, které máme, děláme skvělou práci,“ prohlásil. Podle něj se daří prosazovat zbrojní embargo, hlídat prostor v rámci bezletové zóny na Libyí a chránit civilisty.

NATO musí být v Libyi důraznější (zdroj: ČT24)

Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg si ale nemyslí, že akce Severoatlantické aliance by byla nedostatečná. „Dokud se držíme přísně mandátu Rady bezpečnosti (OSN), tak bych ji za dostatečnou označil. Pokud ale cíl je nastolit nějaký demokratický režim v Libyi, tak nedostatečná je.“

Dnes se podle všeho v Misurátě rebelové s vládními jednotkami střetli hned dvakrát. Podle brigádního generála Marka van Uhma z vojenského velitelství NATO aliance očekává, že prorežimní síly časem zaujmou strategii 'udeř a utíkej' a budou se snažit opoziční síly vyčerpat psychicky.

Televize Al-Arabíja navíc upozorňuje na to, že během dosavadních bojů Kaddáfího jednotky odvlekly z města stovky obyvatel, někteří z nich byli poté nuceni účastnit se v Tripolisu demonstrací na podporu libyjského vůdce.

Libyjská vláda dnes oznámila, že do města umožní přístup pouze Mezinárodnímu výboru Červeného kříže a Červeného půlměsíce. Jakékoli jiné snahy přiblížit se k Misurátě třeba i s humanitární pomocí vláda prý odrazí.

Rebelové žádají o zbraně

I dnes se ovšem dál bojuje u Adžedábíje. Libyjští povstalci po pondělních střetech s Kaddáfího jednotkami zaujali pozice asi 40 kilometrů západně od města. Útoky Kaddáfího jednotek byly hlášeny také z Misuráty částečně ovládané povstalci. Podle obyvatel města si tu pondělní boje vyžádaly 12 životů z řad civilistů i bojovníků. Mezi mrtvými je tříleté děvčátko, které spolu s asi padesátiletým mužem údajně zabil odstřelovač. Vzbouřenci mezitím požádali o zbraně státy, které oficiálně uznaly vzbouřeneckou radu na východě země, tedy například Francii, Itálii nebo Katar.

Libyjská státní televize dnes informovala, že při pondělním náletu NATO na město Kikla, které leží jižně od Tripolisu, zahynula řada civilistů a policistů.

Amnesty International: Máme důkazy o válečných zločinech

Organizace na ochranu lidských práv Amnesty International tvrdí, že má důkazy o válečných zločinech Kaddáfího sil. Ty prý úmyslně zabíjely neozbrojené demonstranty nebo střelou zezadu do hlavy popravovaly zajaté povstalce.

Bývalý libyjský ministr zahraničí Músá Kúsa, který koncem března uprchl do Británie, dnes odcestoval do katarského hlavního města Dauhá, aby se tam setkal se zástupci katarské vlády a libyjskými představiteli.

Evropská unie se podle českého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga shodla, že pomůže Libyjcům. V budoucnu proto odstartuje humanitární operaci, ovšem až poté, co ji o to požádá Úřad pro koordinaci humanitární činnosti (OCHA), který funguje v rámci Organizace spojených národů (OSN). Poté by se mohlo zapojit i Česko. Schwarzenberg ovšem poznamenal, že ještě není jasné, co by bylo potřeba.

  • Karel Schwarzenberg autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2052/205106.jpg
  • Zraněný libyjský povstalec autor: Ben Curtis, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2464/246388.jpg
  • Libyjský rebel autor: Anja Niedringhaus, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2429/242815.jpg
  • Boje v Libyi autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2465/246467.jpg
Vydáno pod