Francie opět vystěhovává Romy

Bukurešť - Francie se znovu vrátila ke kontroverznímu vyhošťování Romů. Opět je vrací do Rumunska. V úterý odletělo z francouzského města Lille do rumunského Temešváru 160 Romů. Od úřadů údajně dostal na cestu každý dospělý 300 eur a dítě 100 eur. Museli ale písemně potvrdit, že už se nikdy nevrátí. Loňské vyhoštění Romů z Francie vyvolalo tvrdou kritiku Evropské komise. Tehdy do Rumunska a Bulharska odcestovalo přes 8 000 Romů.

Odhaduje se, že ve zhruba půlmiliardové EU žije kolem deseti až 12 milionů Romů. V unii tak tvoří největší etnickou menšinu.

Francie rozsáhlým vracením Romů především do Rumunska a Bulharska, tedy do dvou členských zemí EU, vyvolala loni ostré diskuse. Brusel upozorňoval na to, že Francouzi nerespektují evropská pravidla volného pohybu osob.

Podle unijního práva můžou členské země zajišťovat pořádek na svých územích, musí ale respektovat unijní normy a pravidla, tedy vyhýbat se veškeré diskriminaci, zejména na základě národnosti či etnika. Pokud Francie neustoupí, může se dostat před evropskou justici a hrozí jí případné sankce.