Francouzi našli v Abidžanu tajné Gbagbovy sklady zbraní

Abidžan - Francouzští vojáci našli na několika místech v Abidžanu sklady zbraní. Patřily stoupencům bývalého prezidenta Pobřeží slonoviny Laurentu Gbagbovi. Toho v pondělí zadržely jednotky mezinárodně uznaného prezidenta Alassana Ouattary. Francie a Evropská unie uvolní na pomoc zemi 580 miliónů eur. Peníze by měly zajistit nezbytné potřeby obyvatel největšího města Pobřeží slonoviny.

Francouzské jednotky objevily v Abidžanu Gbagbovy sklady zbraní. Vojáci ukázali novinářům hned tři vily, které zvenku vypadaly jako obyčejné obyvatelné domy, uvnitř se ale ukrývaly minomety, děla i rakety. Reportér BBC tvrdí, že tu bylo dost zbraní na to, aby se rozpoutala nová válka. Francouzská armáda pečlivě všechny zbraně zaevidovala a poté je předala vojákům OSN.

Gbagbo je po pondělním zadržení v Abidžanu v domácím vězení. „Čekáme na zahájení soudního vyšetřování. Pan Gbagbo a někteří jeho souputníci jsou v domácím vězení,“ informoval ministr spravedlnosti Jeannot Ahoussou-Kouadio. Kde ale vlastně Gbagbo skončil, je už druhý den předmětem spekulací. Jeho rival Ouattara dnes řekl, že po zadržení byl Gbagbo převezen z hotelu v Abidžanu na jiné místo v zemi.

Gbagbova armáda pomalu kapituluje. Hned pět jeho generálů slíbilo věrnost nově zvolenému prezidentovi Alassanu Ouattarovi, někteří vojáci se ale stále odmítají vzdát a přiklonit se na stranu nové hlavy státu.

Ouattara se pomalu ujímá moci. Slíbil, že speciální komise vyšetří všechny násilnosti, které se po volbách odehrály. Jak strana Laurenta Gbagba, tak jednotky Allasana Ouattary, jsou totiž obviňovány z masakrů. Nepokoje v zemi vypukly po loňských volbách, po kterých oba dva rivalové soupeřili o moc. Násilí si vyžádalo stovky mrtvých.

Alassane Ouattara
Zdroj: Rebecca Blackwell/AP Photo