KLDR zadržuje Američana, provinil se proti státu

Soul - Severní Korea potvrdila, že zadržela amerického občana, kterého se chystá obvinit ze zločinu proti státu. Není ale jasné z jakého. Jun Young Su je v severokorejském vězení už od listopadu a prý se přiznal. Podle informací z médií jde o obchodníka z Kalifornie, který v KLDR pracoval jako misionář.

„Jun Young Su během vyšetřování přiznal, že spáchal trestný čin proti Korejské lidově demokratické republice poté, co vstoupil na její území,“ informovala severokorejská agentura KCNA. Jun Young Su byl zatčen v listopadu. 

To potvrdilo i americké ministerstvo zahraničí, když v úterý oznámilo, že v KLDR byl zadržen americký občan. Jméno ani další podrobnosti ale úřad neuvedl. Vyzval nicméně KLDR, aby Američana propustili. 

V minulých letech bylo v Severní Koreji zatčeno několik Američanů. Loni v srpnu vyjednal přímo v Pchjongjangu bývalý americký prezident Jimmy Carter propuštění Aijalona Gomese, který byl odsouzen k osmi letům nucených prací za údajně nelegální vstup do země přes hranici s Čínou. Kim Čong-il udělil Gomesovi speciální milost. 

O rok dříve uspěl v KLDR bývalý americký prezident Bill Clinton. Ten zde dojednal propuštění dvou amerických novinářek. Lauru Lingovou a Eunu Leeovou Severokorejci poslali na nucené práce na 12 let za to, že na hranici Severní Koreje a Číny údajně připravovaly zprávu o severokorejských uprchlících.