Zvířata v mrtvé zóně kolem Fukušimy jsou odsouzena k smrti

Tokio – Včera japonský premiér oznámil, že okolí jaderné elektrárny Fukušima, kterou poničilo březnové zemětřesení a vlna tsunami, bude neobyvatelné i 20 let, dnes ale tato slova mírnil. Lidé, kteří museli po katastrofě narychlo opouštět své domovy, nicméně vzali jen to nejnutnější. V evakuační zóně tak zůstala spousta jejich domácích zvířat a mazlíčků. O ty se teď nemá kdo postarat a ochránci upozorňují, že jsou zvířata odsouzena k pomalé smrti. Několik nadšenců se je proto rozhodlo zachránit.

Japonské úřady po havárii jaderné elektrárny Fukukšima vyhlásily kolem 20kilometrovou evakuační zónu. Tu opouštěly kvapem tisíce lidí. Mnozí z nich zde přitom museli nechat svá domácí zvířata. Mysleli si ale, že se pro ně třeba budou moci později vrátit. Jenže úřady vstup do nebezpečné oblasti úplně zakázaly. Zvířata proto v mrtvé zóně zůstala na pospas osudu. 

Televize CNN přinesla záběry některých z nich. Měsíc po katastrofě zvířata v mrtvé zóně živoří. Nemá je kdo krmit. Například někteří psi dokonce zůstali přivázaní u domů na řetězech, a tak se nemohou ani volně pohybovat. Mnoho zvířat už zemřelo hlady nebo žízní. Jenže vláda zatím žádný záchranný plán pro zvířata nemá. 

Reportáž Dany Zlatohlávkové (zdroj: ČT24)

Skupinka nadšenců se ale rozhodla jednat. Navzdory vládnímu nařízení, že do evakuační zóny je kvůli zdravotním rizikům vstup přísně zakázán, se vydali dovnitř, aby zvířata nakrmili a některá dokonce zachránili. 

Isabella Gallaon-Aoki říká: „Chápu jaderné nebezpečí, ale ta zvířata jsou prostě odsouzena k tomu zemřít hlady.“ Majitelé Isabelle posílali popis místa a svých zvířat, která chtějí zachránit. Dobrovolníci v ochranných oblecích se pak snaží zvířecí miláčky najít. Podařilo se jim například zachránit pětiletého psa šiba-inu. Ten se tak po měsíci vrátil ke své paničce. Zvíře bylo ale tak zmatené, že svou majitelku ani nepoznalo.

Premiér odvolal, že by okolí Fukušimy bylo 20 let neobyvatelné

Japonský premiér Naoto Kan dnes vzal zpět vládní prohlášení, že okolí poškozené jaderné elektrárny Fukušima 1 bude až 20 let neobyvatelné. O tom informoval ve středu japonská média poradce premiéra Keniči Macumoto. Kan však později tuto zprávu dementoval a mluvčí vlády Jukio Edano dnes řekl, že znejistění způsobené původní informací bere vláda vážně. Vláda i díky tomu čelí čím dál silnější kritice, že katastrofu nezvládá. Oblasti postižené zemětřesením a přívalovou vlnou tsunami dnes poprvé navštívil japonský císař Akihito.