Jednotné Rusko chce v čele státu Putina

Moskva - Vládnoucí strana Jednotné Rusko dnes naznačila, že by si přála, aby za ni v prezidentských volbách v roce 2012 kandidoval nynější premiér Vladimir Putin. Podle agentury AFP zpráva přichází po nových spekulacích o rivalitě mezi prezidentem Dmitrijem Medvěděvem a právě Putinem.

„Pokud jde o stanovisko strany pro volby v roce 2012, Jednotné Rusko se bude orientovat na svého lídra Vladimira Putina,“ řekl podle agentury RIA Novosti Jurij Šuvalov z vedení strany. „Chceme, aby Vladimir Putin vedl kandidátku Jednotného Ruska při parlamentních volbách v prosinci. A jeho kandidatura bude přednostně posouzena, až budeme rozhodovat o kandidatuře naší strany pro prezidentské volby,“ dodal Šuvalov.

Putin už ve středu nevyloučil, že bude v prezidentských volbách kandidovat. Totéž učinil v úterý Medvěděv. Putin dodal, že o kandidatuře oba politici rozhodnou společně a že je ještě brzy o tom mluvit, když do voleb ještě zbývá skoro rok. Medvěděv hovořil obdobně, i když říkal, že už mnoho času do oznámení kandidatury nezbývá. Z jejich nejnovějších výroků není jasné, zda by mohla přicházet v úvahu varianta, že by kandidovali oba. O této možnosti se dosud nehovořilo.

Podle posledních průzkumů veřejného mínění má Putin jako potenciální kandidát na prezidenta nadále více příznivců než Medvěděv. Podle nezávislého střediska Levada by si Putina jako uchazeče o nejvyšší funkci přálo vidět 27 procent Rusů, Medvěděva 18 procent.