Mubarakovi hrozí trest smrti

Káhira – Bývalému egyptskému prezidentovi Husnímu Mubarakovi hrozí trest smrti, pokud se prokáže, že se podílel na smrti protivládních demonstrantů. Podle neoficiálních údajů zemřelo při protestech 800 lidí. Mubarak i jeho dva synové jsou od středy ve vazbě, kromě podílu na smrti demonstrantů se mají zodpovídat také z korupce nebo zpronevěry.

Podle předsedy odvolacího soudu Zakaríji Šalaše hrozí Mubarakovi trest smrti, informoval o tom egyptský deník Al-Ahrám. Bývalý ministr vnitra Habíb Ibráhím Adlí, který je také vyšetřován, už vypověděl, že Mubarak přikázal použít proti protestujícím násilí.

Pokud se ukáže, že to prezident nařídil záměrně, bude odsouzen k trestu smrti. I když se podezření nepotvrdí, Mubarak dostane podle Šalaše doživotí. Několikaleté vězení pak prezidentovi hrozí, pokud soud prokáže, že při demonstracích byli lidé po zásahu zraněni.

Vyšetřování egyptského prezidenta by mohlo trvat nejméně půl roku. Už příští týden začne speciální komise s výslechy jak Mubaraka, tak jeho dvou synů.

Bývalého egyptského prezidenta postihla během úterního výslechu srdeční slabost. Skončil v nemocnici v egyptském letovisku Šarm aš-Šajch u Rudého moře. Údajně na tom prezident není zdravotně dobře.