Krejčíř usiluje o azyl v JAR

Johannesburg – Uprchlý český podnikatel Radovan Krejčíř dál usiluje o politický azyl v Jihoafrické republice. Za pomoci svých právníků teď shromažďuje materiály nutné k vyřízení žádosti. Uvedl to jihoafrický server Mail & Guardian Online. Tamní soud má udělení azylu projednat mezi 5. a 9. květnem.

Radovan Krejčíř usiluje o politický azyl v Jihoafrické republice. Maximálně proto využívá ústavních svobod Jihoafrické republiky a svých draze placených právníků. Krejčíř podal k jihoafrické justici žádost ohledně důvěrného dokladu, který vypracoval vysoký úředník Willem Vorster za účelem zatčení a věznění české podnikatele. Ten teď ale tvrdí, že dokument je důležitý i pro jednání o jeho azylu. Žádá proto, aby Vorster dokument úřadům předal.

Krejčíř je v JAR podezřelý z pojistného podvodu ve výši zhruba 4,5 milionu randů (zhruba 11,5 milionu korun). Měl předstírat rakovinu a za to dostat od pojišťovny peníze. Krejčíř byl kvůli tomu zatčen, minulý týden ho soud propustil na kauci. 

Krejčíře stíhají i české úřady, a to za majetkové a násilné trestné činy. Krejčíř z Česka utekl v roce 2005, když u něj policie dělala domovní prohlídku. V JAR žije od roku 2007. Jihoafrické úřady už jednou rozhodly, že Krejčíř nebude do Česka vydán, tamní vyšší soud nicméně žádost České republiky projednává znovu.