Libye: Vládní jednotky údajně použily na povstalce kazetovou munici

Tripolis - Nejméně stovkou raket Grad zaútočily dnes ráno libyjské vládní síly proti povstalcům ve městě Misuráta na západě země. Případné oběti nejsou zatím známy. Kaddáfího vojáci údajně v bojích ve městě Misuráta v noci na čtvrtek použili také nejméně tři granáty s kazetovou municí, uvedla to v pátek podle DPA Organizace na obranu lidských práv Human Rights Watch v New Yorku. Usilovně se dnes bojuje i ve městě Adžedábíja. V západněji položeném městě Briga, jehož správa od začátku března přechází střídavě do moci vládních vojáků i povstalců, získali aktuálně navrch rebelové díky čtyřdenní vzdušné vojenské pomoci NATO.

„Dnes ráno (vládní síly) odpálily nejméně 100 raket Grad do průmyslové zóny města. Žádné oběti nejsou hlášeny. Víme, že byl poškozen mlékárenský závod,“ citovala agentura Reuters mluvčího povstalců. Bašta rebelů Misuráta, která leží asi 200 kilometrů východně od Tripolisu, je obklíčena silami libyjského vůdce Muammara Kaddáfího již půldruhého měsíce. Intenzivní bombové útoky tu opět začaly před třemi dny.

Zmíněná průmyslová oblast leží v blízkosti přístavu na východě města, kde podle odhadů čeká na evakuaci 8 000 až 10 000 lidí. V pátek se odsud podařilo evakuovat téměř 1 200 osob. Podle humanitárních pracovníků byli téměř všichni zesláblí, trpěli dehydratací a potřebovali lékařskou péči.

Vojáci použili kazetovou munici

Kazetová munice obsahuje stovky malých náloží, které se rozptýlí po větším území jako samostatná výbušná zařízení. Tyto kontejnery s takzvanou submunicí lze na bojiště dopravovat raketami, dělostřeleckými granáty i leteckými bombami. Tento typ munice odmítlo kvůli jejím účinkům používat již na sto zemí. Libye k nim nepatří.

Mluvčí povstalců:

„Kaddáfího síly se při palbě nyní zaměřují na průmyslovou oblast, protože se snaží zastrašit lodě přivážející do města pomoc nebo plavidla, která chtějí odvézt lidi do bezpečí.“

„Kaddáfí se snaží co nejrychleji získat nad Misurátou kontrolu, než se tu objeví jednotky NATO. Pokud se něco brzy nestane, situace se ještě zhorší,“ domnívá se jeden z obyvatel města. Západní mocnosti jako podmínku ukončení svých stávajících vojenských operací nad Libyí požadují odchod diktátora Kaddáfího. Rusko podle DPA varovalo, že tento požadavek leží mimo mandát poskytnutý OSN pro jejich operace v Libyi.

I humanitární organizace varují před špatnou situací v Misurátě. Nemocnice jsou zde přeplněné a nedokážou se vypořádat s nárůstem pacientů. Misuráta se podle Reuters stala symbolem omezených možností vzdušných operací NATO. Vedení NATO totiž pro zásah na toto místo požaduje přesnější zbraně, aby se vyhnulo civilním obětem.

Muammar Kaddáfí
Zdroj: ČT24
Vydáno pod