Egyptského expremiéra čeká soud kvůli korupci

Káhira - Bývalého egyptského premiéra Ahmada Nazífa, který byl odvolán z funkce začátkem roku, čeká soud kvůli korupci. Nazíf skončil v premiérském křesle už v počátcích protivládních protestů, které vyústily v únorové svržení režimu exprezidenta Husního Mubaraka. Na lavici obžalovaných usednou vedle bývalého premiéra také někdejší ministři jeho vlády - šéf resortu vnitra Habíb Adlí a exministr financí Júsuf Butrus-Ghálí. Všichni čelí obvinění ze zpronevěry 92 milionů egyptských liber (260 milionů korun) ze státních fondů.

Činitelům byly po pádu režimu zablokovány bankovní účty a podle možností zakázáno vycestovat ze země. Butrus-Ghálí, který měl do února významnou funkci v Mezinárodním měnovém fondu, je ovšem v zahraničí. Adlí už čelí dalším žalobám, mimo jiné z odpovědnosti za násilné potlačování demonstrací se stovkami mrtvých a z úplatkářství. Nazíf je ve vazbě už týden.

Samotný Mubarak a jeho synové Gamál a Alá byli ve středu na 15 dní zadrženi také kvůli vyšetřování násilného potlačení lednových a únorových protivládních nepokojů, při nichž bylo podle oficiálních informací zabito asi 800 lidí. Mubarakovi, kterého během úterního výslechu postihla srdeční slabost, by v případě soudu mohl hrozit údajně až trest smrti.

Bývalý prezident je nyní pod dohledem v nemocnici v egyptském letovisku Šarm aš-Šajch u Rudého moře. Tam Mubarak pobýval ve faktickém domácím vězení ve své rezidenci od 11. února, kdy byl donucen abdikovat. Oba synové byli převezeni do vězení v Káhiře. V zemi vládne nyní armáda, která slíbila v září demokratické parlamentní volby. Po nich by se o měsíc či dva později měly konat volby prezidentské.