Donkichotský ruský boj s korupcí zatím nikam nevede

Moskva - Ruský vyšetřovací výbor dnes oznámil, že loni bylo v zemi odsouzeno za korupci 183 vyšetřovatelů, soudců, prokurátorů a advokátů a také 227 poslanců na různých úrovních státní moci. Korupce představuje pro ruskou ekonomiku a státní správu jeden z největších problémů. Ruský prezident Dmitrij Medvěděv, který boj proti korupci označil za jednu ze svých priorit, začátkem dubna přiznal, že společnost v boji s tímto společenským zlem nepostoupila ani o píď. Většina případů stále zůstává nepotrestána.

„Za zločin korupce bylo odsouzeno 120 vyšetřovatelů, 12 prokurátorů a tři soudci,“ řekl dnes šéf výboru Alexandr Bastrykin před členy diplomatické akademie ruského ministerstva zahraničí. Navíc podle jeho slov bylo pro korupci odsouzeno také 225 poslanců zastupitelských orgánů na místní úrovni a také dva poslanci ruského parlamentu. Například někdejší člen Rady federace byl odsouzen na doživotí za řízení „zločinecké skupiny, která organizovala dvě teroristické akce, 14 vražd a pět atentátů“.

Krátce po nástupu k moci Medvěděv mimo jiné zavedl rituál každoročního předkládání majetkových přiznání služebníků státu. I ruští komentátoři zakrátko usoudili, že čísla sama o sobě nemají přílišnou vypovídací hodnotu.

Telefonát Barbory Šámalové (zdroj: ČT24)

Od počátku roku také ruský prezident propustil už desítku vysokých činitelů ministerstva vnitra a policie. Přiměla ho k tomu série skandálů; policie si udělala poslední dobou špatné jméno korupcí, vydíráním podnikatelů, prokázanými případy mučení podezřelých na strážnicích a dalšími přehmaty a zločiny. Prezidentova reforma má také o pětinu snížit počet zaměstnanců ministerstva vnitra, kteří nyní svým milionovým počtem převyšují i armádu. Při prověrkách by měly odejít „černé ovce“, aby zbývajícím policistům mohly být zvýšeny platy, a tím aby se také zajistila odolnost vůči úplatkům.

Jak upřesnila moskevská zpravodajka ČT Barbora Šámalová, podle nevládních organizací si obyčejný ruský dopravní policista může měsíčně na úplatcích přijít v přepočtu až na 100 tisíc korun, specialista na boj s organizovaným zločinem až na čtyřnásobek. I místo u policie se stalo lukrativním zbožím a platí se za něj až milion korun.

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv v lyžařském středisku v Krásné Poljaně nedaleko Soči
Zdroj: ČTK/AP/Alexei Druzhinin