Britští poradci mohou situaci v Libyi ještě zhoršit

Tripolis - Záměr Velké Británie poslat do Libye vojenské poradce na pomoc tamním vzbouřencům by mohl poškodit šance na dosažení míru. Serveru BBC to řekl libyjský ministr zahraničí Abdal Atí Ubajdí. Británie chce do východolibyjského Benghází vyslat vojenské poradce, kteří mají povstalcům radit v bojích s jednotkami Muammara Kaddáfího. O záměru v úterý informoval ministr zahraničí William Hague. Vojenské odborníky chce do Libye vyslat i Itálie a Francie.

Podle BBC plán počítá s vysláním deseti britských a podobného počtu francouzských specialistů. Vzbouřencům mají oficiálně pomoci s ochranou civilistů, organizací jednotek, komunikací, logistikou a s přerozdělováním humanitární pomoci. Nebudou jim poskytovat zbraně ani je přímo cvičit k dalším bojům. Rezoluci OSN, která zahraniční koalici neumožňuje nasazení pozemních jednotek, podle Haguea vyslání skupiny armádních poradců neporušuje.

Ubajdí soudí, že přítomnost britské armády ve vzbouřeneckém Benghází boje prodlouží. Obě strany by měly uzavřít příměří, po kterém by následovalo přechodné období asi šesti měsíců na přípravu voleb pod dohledem OSN, jak dříve navrhovala Africká unie. Povstalci však tento plán odmítli. Nepočítal se splněním jejich hlavního požadavku, totiž s odchodem Kaddáfího.

Případné volby by podle Ubajdího provázelo hlasování o „jakékoli záležitosti, kterou Libyjci navrhnou“. Podle BBC zároveň naznačil i možnost jednání o budoucnosti Kaddáfího coby vůdce země.

Ubajdího náměstek Chálid Kaim prohlásil, že vyslání armádních expertů není v zájmu Británie. „Je to beznadějná mise… Jsou to (povstalci) různé skupiny. Nemají žádného vůdce,“ řekl agentuře AP.

Podle mluvčího francouzské vlády Françoise Baroina pošle Paříž do Libye několik vojenských styčných důstojníků. Působit by měli při vzbouřenecké radě, kde mají pomoci zorganizovat ochranu civilistů. Bude jich prý méně než deset.

Italský ministr obrany Ignazio La Russa o něco později sdělil, že Itálie do Libye vyšle deset vojenských instruktorů kvůli výcviku vzbouřenců. Rozhodnutí prý bylo výsledkem telefonátu italského a britského premiéra.

„Itálie a Británie se shodují na tom, že výcvik povstalců je zapotřebí. Jsou to mladí lidé, kteří si přejí bojovat za svou věc, ale nemají potřebné schopnosti, a my půjdeme tam, kde jsou potřebné bezpečnostní podmínky, abychom jim předali naše poznatky a umožnili jim postavit se proti armádě,“ citovala Russu agentura AFP.

Sarkozy slíbil silnější letecké údery

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy slíbil předsedovi libyjské vzbouřenecké rady Mustafu Džalílovi, že Francie zesílí letecké údery.  Sarkozy jednal s předsedou Přechodné národní rady Džalílím dnes v Paříži. Šlo o první setkání obou činitelů poté, co Francie tento politický orgán vzbouřenců uznala za jediného zástupce libyjského lidu.

Po jednání v Elysejském paláci Džalíl novinářům sdělil, že Sarkozyho pozval na návštěvu do východolibyjského Benghází, které je sídlem vzbouřenců. Prohlásil zároveň, že povstalecká opozice slibuje v Libyi prosadit demokracii.

Letadla NATO útočila na telekomunikační zařízení

Letouny Severoatlantické aliance zaútočily na telekomunikační infrastrukturu a stanice rozhlasového a televizního vysílání v několika libyjských městech. „Telekomunikační infrastruktura a rozhlasové a televizní vysílací stanice se v několika libyjských městech staly terčem bombardování,“ uvedla televize.

Povstání proti vládě Kaddáfího, který je u moci už 42 let, trvá od konce února. Situace na bojištích - především v západní Misurátě, ostřelované vládními silami - se podle činitelů Severoatlantické aliance neustále mění. Kaddáfího syn Sajf Islám v úterý večer ve vysílání svého televizní kanálu prohlásil, že situace se každý den vyvíjí ve prospěch Tripolisu. Vláda se podle něj nechce povstalcům mstít, užití zbraní a síly se však setká zase jen se silou.

Vysoká komisařka OSN pro lidská práva Navi Pillayová dnes ostře odsoudila libyjský režim za používání kazetové munice během bojů v Misurátě. Naznačila, že útoky takovými zbraněmi v hustě obydlených oblastech by mohly být kvalifikovány jako „mezinárodní zločin“.

V Misurátě pokračují boje, zahynul americký novinář

V přístavním městě Misuráta se dnes znovu rozhořely boje mezi povstalci a silami Muammara Kaddáfího. Nejméně pět civilistů bylo při nich zabito. Kaddáfího jednotky dnes znovu bombardovaly také horské město Džafran, které je cílem ostřelování z těžkých zbraní už od víkendu. Z horské oblasti už asi deset tisíc obyvatel uprchlo do nedalekého Tuniska.

Střela z minometu dnes v Misurátě zabila i novináře z amerického časopisu Vanity Fair Tima Hetheringtona. Další tři utrpěli zranění. Hetherington je již druhý novinář, který v Libyi přišel o život. První byl v březnu v Benghází kameraman televizní stanice Al-Džazíra.

  • Nicolas Sarkozy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2348/234723.jpg
  • Bojové letouny spojenců nad Libyí autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2441/244033.jpg
  • Libyjští povstalci autor: Bernat Armangue, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2487/248670.jpg
  • Následky bojů v libyjské Adžedabíji autor: Bernat Armangue, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2487/248669.jpg