Poláci letos pojedou k Baltu, na plážích ale číhají bomby

Varšava - Události na severu afrického kontinentu, ale i v zemích s finanční krizí ovlivnily rozhodování Poláků o letošní dovolené. Mnozí zůstanou radši v domácích letoviscích. Na tamních plážích ale mohou narazit na pořádné překvapení. Našly se zde totiž bomby a granáty z druhé světové války.

Poláci budou letošní dovolenou trávit spíše v Polsku než v oblíbených letoviscích na jihu. Události na severu Afriky, ale i problémy Řecka ovlivnily totiž rozhodování o letošní dovolené. „Ti, kteří přece jen chtějí za teplem, dávají přednost jiným zemím anebo dovolené v Polsku,“ říká Magda Platecka z cestovní kanceláře Neckermann Polska. 

Na bílých písčitých širokých plážích v Polsku bývá v létě hodně lidí. Letos mají být překonány rekordy. „Je to vůbec poprvé, kdy víme už v těchto dnech, že budeme mít v létě plno,“ libuje si majitelka penzionu Magdalena Talkowska. 

Reportáž Miroslava Karase (zdroj: ČT24)

Jenže v některých místech už několik týdnů pláže na Baltu připomínají spíš vojenské bojiště. Během stavby nového valu proti vlnám stavbaři objevili velké množství nebezpečné munice. V písku leží bomby a granáty z druhé světové války. Místní proto na pomoc volají armádu. 

„V březnu 1945 tu byly těžké boje, německá armáda urputně bránila zdejší strategický přístav,“ vysvětluje přítomnost bomb historik Marcin Paluch. Jsou jich přitom stovky, některé jen 30 centimetrů pod povrchem. Jejich odstraňování potrvá týdny. Místní ale doufají, že se to stihne do začátku letní sezony.