Do pásma kolem Fukušimy se nesmí

Tokio – Japonská vláda zakázala vstup do dvacetikilometrové evakuační zóny kolem zničené elektrárny Fukušima, z níž uniká radiace. Po březnovém zemětřesení úřady evakuovaly z nejvíce zamořené oblasti přes 80 tisíc lidí, minulý týden rozšířila japonská vláda evakuační zónu o dalších 10 kilometrů. Vláda vyzvala zejména evakuované obyvatele, aby dodržovali zákaz v zájmu své vlastní bezpečnosti. Někteří z nich se totiž vraceli domů a policie jim v tom zákonně nemohla bránit.

Mluvčí vlády Jukio Edano vysvětlil, že zákaz má především zabránit nepovolenému vstupu do pásma, které je z větší části pusté. Lidem tam hrozí ozáření radiací, unikající z poškozené elektrárny. Zároveň lze pak lépe v oblasti bránit rabování. „Prosíme obyvatele o pochopení. Skutečně nechceme, aby obyvatelé do zóny vstupovali. Bohužel v té oblasti stále několik lidí je,“ prohlásil dále Edano. O případných postizích za porušení direktivy se mluvčí nezmínil. Policie zjistila, že asi 60 rodin ignoruje nebezpečí ozáření a v oblasti zůstává.

Úřady nicméně připravují harmonogram, aby v příštích týdnech obyvatelům umožnily dvouhodinové návštěvy v jejich domovech, kde si budou moci vzít potřebné věci. Budou vybaveni ochranným oděvem a dozimetrem pro měření radiace. Budou muset také procházet kontrolním vyšetřením na radiaci, dodal mluvčí. Možnost vrátit se pro věci ale nebudou mít obyvatelé v pásmu do tří kilometrů od elektrárny.

Rozhovor se Zdeňkem Prouzou (zdroj: ČT24)