Kdo je ženichovi a nevěstě nejbližší?

Londýn - I když budou královskou svatbu Kate Middletonové a prince Williama sledovat miliony lidí po celém světě, snoubenci budou především sdílet své šťastné chvilky společně s nejbližšími – rodinou a přáteli. Zatímco William si vybral za svědka svého bratra prince Harryho a sňatku budou přihlížet i ostatní členové královské rodiny, Kate Middletonové odsvědčí sňatek její sestra Pippa. Chybět nebudou ani rodiče a bratr, kterým dává britský bulvár co proto.

Princ Charles – otec ženicha

Den, kdy se William narodil, patřil k nejšťastnějším momentům Charlesova manželství s Dianou. Idylka ale nevydržela dlouho. Po nečekané Dianině smrti v létě roku 1997 zůstal Charles jediným rodičem dvou synů. V těžkých chvílích zármutku se synům snažil zajistit klid. „Jsem na své děti nepředstavitelně hrdý. V mimořádně těžkém období, jak si jistě dovedete představit, si William s Harrym vedli znamenitě a osvědčili obrovskou kuráž i největší možnou důstojnost,“ řekl tehdy princ Charles.

I když Harry i William pilně studovali, našli si čas na společné chvíle s otcem. Jezdili lyžovat. Williama a Charlese spojuje i láska k pólu.

Jak William dospíval, pomalu se dostával ze stínu svých rodičů. V Británii tak stále sílí hlasy, že by měl po Alžbětě II. nastoupit na trůn místo prince Charlese právě princ William.

Princ Harry – ženichův svědek

Prince Williama a prince Harryho od sebe dělí jen dva roky. Mladší bratr byl pro Williama jasnou volbou, když vybíral svědka. Rok od roku jsou si bratři bližší. A i když by se mohlo zdát, že jsou rozdílní jako den a noc, mají i mnoho společného.

Princ Harry si v pubertě vysloužil pověst bouřliváka. Zatímco Harry si na maškarní večírek oblékl nacistickou uniformu, citlivý a rozumný William měl kostým lva. Zatímco Harry se porval s bulvárním fotografem, William se k tisku choval vždy zdrženlivě. Neposlušný Harry navíc vyvolal skandál, když kouřil marihuanu.

Dospívající Harry nicméně následoval svého staršího bratra na prestižní školu v Etonu. Po škole dal ale překvapivě bouřlivý Harry přednost před univerzitou armádě. William tak paradoxně, i když je starší, začal vojenskou kariéru později než Harry. Mladší ze sourozenců měl tedy rázem navrch. Chvíli měl totiž v armádě vyšší hodnost než jeho bratr. „Chce se za každou cenu vyhnout tomu, aby mi musel salutovat, ale jsme v armádě, ne? Tady se musí poslouchat,“ říkal tehdy princ Harry. Oba princové nyní budují vojenskou kariéru, oba létají s vrtulníky.

Bratry ale spojuje i práce pro charitu. Stejně jako William totiž zdědil i Harry po své matce soucit s lidmi, jejichž osud je na hony vzdálený jeho vlastnímu. V roce 2007, deset let po smrti Diany, zorganizovali bratři vzpomínkový koncert k uctění její památky.

Camilla Parker Bowlesová – nevlastní matka ženicha

V Británii jen těžko Camilla bojuje proti pověsti nejnenáviděnější ženy, kterou si vysloužila kvůli rozpadu manželství populární Diany a prince Charlese. Veřejnost jí to stále nemůže zapomenout, a to, i když už je šest let zákonitou Charlesovou manželkou. Princové Harry a William mají ale svou nevlastní matku rádi. „Je to báječná žena a činí našeho otce velmi, velmi šťastným, což je to nejdůležitější. William i já ji zbožňujeme,“ prohlásil princ Harry. William v den druhé svatby svého otce dal své nové nevlastní matce polibek na rozloučenou a vypravil šťastný pár na líbánky.

Na loňské vojenské přehlídce, která se koná pravidelně u příležitosti královniných narozenin, připadla Williamovi role Camillina mužského doprovodu, zatímco princ Charles byl mezi defilujícími.

Vévodkyně z Cornwallu má blízko k oběma novomanželům a zprávu o jejich zasnoubení uvítala s nadšením.

Alžběta II. a Philip – ženichovi prarodiče

Princ William na své prarodiče nedá dopustit. A právě Alžběta a Philip mohou být teď v době, kdy se William žení, zářným příkladem, jak si má budoucí král s královnou v manželství vést. V roce 2007 totiž Williamovi prarodiče oslavili diamantovou svatbu.

William si své babičky velmi váží: „Je naprosto skvělá, je pro mě skutečným vzorem. Ať už mám jakékoli těžkosti, dokáže mi s tím pomoct.“ A vzhlíží i ke svému dědečkovi: „Kdykoli mě dokáže rozesmát. Je velmi zábavný a já ho mám moc rád, protože mi zároveň říká věci, které možná nechci slyšet, ale jemu je to jedno a stejně to poví, protože ví, že je správné to říct.“

Michael a Carole Middletonovi  - rodiče nevěsty

Michael Middletone byl původně stejně jako jeho otec pilotem. Právě na palubě jednoho z letadel, které řídil, potkal i svou budoucí ženu Carole Goldsmithovou. Dělala tehdy letušku. Vzali se v roce 1980. O sedm let později založili Middletonovi firmu na prodej potřeb na dětské party a vydělali jmění. To jim umožnilo poslat všechny své tři děti - Kate, Pippu a Jamese - na prestižní školy.

Když bylo nejstarší Kate 19, rozhodovala se pro univerzitu. Původně chtěla úplně jinam, po poradě s rodiči si ale vybrala univerzitu v St. Andrews. Tady potkala svého vysněného prince. Middletonovi jejich vztahu od počátku fandili, k médiím byli nicméně zdrženliví a to se jim mnohdy nevyplatilo. Britský bulvár jim především nemohl odpustit jejich neurozený původ a dal jim to pocítit.

Ctižádostivá matka se špatným vychováním?

Britská média Carole popisovala jako ctižádostivou matku, která šla tvrdě za tím, aby se její dcera provdala do vysokých kruhů. Že to budou v Británii ty nejvyšší, ale zřejmě netušila, i když se psalo, že cíleně poslala Kate do St. Andrews, protože tam měl studovat princ.

Britský bulvár také napsal, že se rodiče Kate setkali s královnou. Carole se prý chovala před panovnicí jako „křupan“. Při seznámení s Alžbětou II. měla říct: „Těší mě“. Před královnou prý také hovořila o „záchodech“. Později se ale ukázalo, že to nebyla pravda, protože v tu dobu nebyla ještě Carole královně vůbec představena.

I tak jí ale média nedala pokoj. Když William absolvoval na vojenské akademii v Sandhurstu, pozval na promoci kromě Kate i její rodiče. Noviny se pak pustily do Carole, která na slavnostním ceremoniálu žvýkala nikotinovou žvýkačku.

William ale do rodiny zapadl a Middletonovi mají svého budoucího zetě velmi rádi. Budoucímu tchánovi říká princ „Mikeu“. Ten se zase netají sympatiemi k Williamovi. K zásnubám řekl: „Jak víte, Catherine a princ William jsou už nějaký ten rok spolu, takže jsme za tu dobu Williama poznali opravdu dobře. Všichni máme zato, že je báječný, a máme ho moc rádi. Společně tvoří úžasný pár, je radost být v jejich společnosti a užili jsme si spolu moc legrace.“

Pippa Middletonová – svědkyně nevěsty

Druhorozená dcera Middletonových si je se svou starší sestrou velmi blízká. Není proto divu, že si ji Kate vybrala za svědkyni. Stejně jako Kate studovala Pippa prestižní školy. Během studia si Pippa užívala a scházela se s různými bohatými mladíky. Po studiích pracovala pro agenturu pořádající večírky, nyní pracuje ve firmě svých rodičů.

V roce 2008 ji magazín Tatler označil jako nejžádanější dívku v Británii. Pippa je mladá sebevědomá a společenská žena, předpokládalo se proto, že to bude právě ona, kdo se velmi dobře vdá. Její starší sestra Kate jí ale „vypálila rybník“. Pippa nicméně Kate velmi podporuje a sestře s přípravami na královskou svatbu hodně pomáhala.

  • Princové Charles a William na zimní dovolené ve Švýcarsku autor: Pascal Le Segretain , zdroj: Getty Images http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2490/248921.jpg
  • Princové Harry a William autor: Scott Barbour, zdroj: Getty Images http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2490/248920.jpg
  • Camilla Parker Bowlesová a princ William na loňské vojenské přehlídce autor: Ian Gavan , zdroj: Getty Images http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2490/248923.jpg
  • Princ William a jeho prarodiče autor: Samir Hussein , zdroj: Getty Images http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2490/248924.jpg
  • Carole a Michael Middletonovi zdroj: Getty Images http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2490/248906.jpg
  • Carole Middletonová autor: Danny Martindale , zdroj: Getty Images http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2490/248911.jpg
  • Pippa Middletonová autor: Chris Jackson, zdroj: Getty Images http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2490/248918.jpg