Střet s čínskou policí si vyžádal dva životy

Peking – Kvůli razii v buddhistickém klášteře Kirti na západě Číny zahynuli dva lidé při střetu s policií. Před třemi lety tu vypukly protičínské nepokoje. Napětí v odlehlé horské oblasti stouplo kvůli nedávnému incidentu, při kterém se upálil mnich z Kirti. Policie podle aktivistů klášter blokuje a jeho obyvatelům brání v pohybu.

Dva vesničani chtěli polici zabránit v převozu mnichů

Ve čtvrtek večer policisté podle aktivistů podnikli razii a tři stovky mnichů odvezli na neznámé místo. Zabili přitom dva vesničany, kteří jim v převozu mnichů chtěli bránit. Podle aktivistů zahynuli šedesátiletý muž a o pět let starší žena. Oblast je od té doby uzavřena pro cizí návštěvníky. Město Aba, kde žije tibetská menšina, a především klášter Kirti v provincii Sečuan se v březnu 2008 staly středisky demonstrací za nezávislost Tibetu. Čínské úřady proti demonstrantům tvrdě zakročily, napětí v oblasti však přetrvalo.

K neklidu nedávno přispěl incident, při kterém se 16. března upálil jednadvacetiletý mnich z Kirti na protest proti zacházení čínských úřadů s Tibeťany. Událost tehdy vyvolala demonstraci více než tisíce osob, kterou policisté potlačili. Podle policie, citované oficiální agenturou Nová Čína, měla sebevražda za cíl vyvolat nepokoje. Napětí zvyšují také protesty v sousední horské prefektuře Jü-šu kvůli nákladným rekonstrukcím, které tu po loňském ničivém zemětřesení chystá vláda. Peking je prý prosadil, aniž bral v potaz zájmy a názory místních. Zemětřesení si loni vyžádalo asi 2 700 mrtvých.

Tibeťané si stěžují na náboženský útlak

Protičínské bouře v Tibetu z roku 2008 byly největší za poslední desetiletí. Podle oficiální verze Pekingu Čína v roce 1950 Tibet „pokojně osvobodila“ a o rok později zřídila v této oblasti podél Himálaje formální autonomii, která je ale ve skutečnosti pevně řízena čínskými úřady. Tibeťané si dlouho stěžují nejen na náboženský útlak, ale i na rychlé počínšťování provincie trvalým přistěhovalectvím etnických Číňanů, kteří zřejmě již brzy početně převládnou. Tibeťané se proto obávají o svou kulturu a identitu.