Údajný šéf al-Káidy pro východní Afriku zabit v Somálsku

Nairobi/Washington - Údajný šéf al-Káidy ve východní Africe Fazul Abdulláh Mohammed byl zabit somálskými silami v Mogadišu. Oznámily to dnes somálské úřady a informaci potvrdila také americká vláda. Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová to označila za významnou ránu pro al-Káidu. V květnu tohoto roku přitom americké komando zabilo i hlavu celé organizace, Usámu bin Ládina.

Podle bezpečnostních služeb přechodné vlády v Somálsku byli zabiti dva údajní členové teroristické sítě v noci na středu při potyčkách u silniční zátarasy. Jedním z nich byl podle Somálců právě Fazul.

Fazul Abdulláh Mohammed je označován za jednoho z klíčových strůjců vražedných atentátů na americká velvyslanectví v Nairobi a Dáresalámu v roce 1998. Zhruba před deseti lety utekl léčce Američanů, kteří vypsali na jeho hlavu odměnu pět milionů dolarů. Byl podle USA například také zapojen do protiizraelských atentátů v keňské Mombase (jihovýchod země) v listopadu 2008, kdy přišlo o život 15 lidí. Stejný rok bylo tomuto muži původem z ostrovního státu Komory v západní části Indického oceánu svěřeno podle amerických bezpečnostních služeb řízení operací Al-Káidy v celé východní Africe.

„Chválíme dobrou práci somálské vlády. Fazulovou smrtí mizí jeden z nejzkušenějších plánovačů operací teroristických skupin ve východní Africe a téměř jistě se jí zbrzdily nějaké operace,“ citovala agentura Reuters nejmenovaného amerického představitele.

Hillary Clintonová v prohlášení uvedla, že jde o spravedlivý konec teroristy, který zapříčinil smrt a utrpení tolika nevinných lidí při pumových útocích v roce 1998, které zabily 224 osob včetně 12 Američanů. Vyjádřila také přesvědčením, že se jedná o významnou ránu pro al-Káidu, její spojence a její operace ve východní Africe.

Vydáno pod