Jemenská opozice souhlasí s plánem na řešení krize v zemi

Saná – Změnu v postoji k plánu arabských vyjednavačů na řešení krize v Jemenu ohlásila v pondělí jemenská opozice. Podle agentury Reuters citující opoziční zdroj souhlasí opozice v plném rozsahu s plánem, jenž předpokládá odstoupení prezidenta Alího Abdalláha Sáliha do jednoho měsíce výměnou za jeho beztrestnost. Sálih přijal plán již v sobotu, ale vůdci protestního hnutí s ním však doposud nesouhlasili.

Návrh na řešení politické krize v Jemenu, která si od února vyžádala už na 130 mrtvých demonstrantů, předložila Rada pro spolupráci arabských zemí Perského zálivu (GCC). Plán počítá s tím, že Sálih výměnou za beztrestnost odstoupí do 30 dnů a předá moc viceprezidentovi. Sálih a jeho strana Všeobecný lidový kongres (GPC) plán přijali v sobotu a vůdci protestního hnutí téhož dne také uvedli, že s tímto návrhem souhlasí, ovšem s výhradami. V neděli pak svůj podmíněný souhlas odvolali.

Nyní se ale situace mění a opozice údajně s plánem z pera vyjednavačů GCC souhlasí v plném rozsahu. Pokud by se plán vyplnil a prezident Sálih, který vládne v Jemenu už dvaatřicet let, skutečně odstoupil, stal by se už třetí arabskou hlavou státu, kterou by letošní rozsáhlé občanské protesty připravily o úřad.

V přechodném období by za něj vládl viceprezident a vláda národní jednoty, která by do 60 dnů připravila prezidentské volby. Sálih by dostal záruku, že nebude soudně stíhán. Mnozí z demonstrantů s návrhem ale nesouhlasí. Někteří při demonstracích nesli transparenty s textem, že vrah patří před soud.