Vysloužilí politici řeší jaderný program KLDR

Soul - Podnítit obnovení rozhovorů o likvidaci severokorejského jaderného programu a o uvolnění napětí na Korejském poloostrově je cílem návštěvy takzvané čtyřky „bývalých“ státníků, která dnes přiletěla do Pchjongjangu. Bývalí prezidenti USA James Carter a Finska Martti Ahtisaari, bývalá irská prezidentka Mary Robinsonová a bývalá norská premiérka Gro Harlemová Brundtlandová se již sešli s ministrem zahraničí Pak Ui-džonem.

Čtveřice by se měla během svého pobytu v KLDR sejít i se severokorejským vůdcem Kim Čong-ilem a jeho synem a předpokládaným nástupcem Kim Čong-unem. Zatím ale není nic jisté, upozornila AFP.

Veškeré snahy o obnovení dialogu mezi oběma Korejemi jsou nyní zcela bezvýsledné. Soul požaduje, aby Pchjongjang přiznal odpovědnost za loňské torpédování fregaty a odstřelování jihokorejského ostrova - při obou incidentech přišly o život desítky Jihokorejců včetně několika civilistů. KLDR to ale odmítá.

Ve slepé uličce jsou už několik let i šestistranné rozhovory o likvidaci kontroverzního severokorejského jaderného programu výměnou za potravinovou a energetickou pomoc.

Čtyřka bývalých státníků se bude věnovat i potravinové krizi v KLDR. Podle zdrojů z OSN naléhavou potravinovou pomoc potřebuje přes šest milionů Severokorejců, tedy zhruba čtvrtina populace.

Carter navštívil komunistickou Koreu poprvé už v roce 1994, kdy se setkal s tehdejším vůdcem a zakladatelem KLDR Kim Ir-senem. V té době se USA a KLDR ocitly jen krok od vyhlášení války kvůli severokorejskému jadernému programu.

Do Severní Koreje se Carter jako úspěšný vyjednávač vrátil mimo jiné dvakrát i loni, aby dosáhl propuštění dvou zajatých amerických občanů.