USA a Čína jednají o lidských právech

Peking - Zástupci Číny a Spojených států jednají ode dneška v Pekingu za zavřenými dveřmi o lidských právech. Očekává se zvýšený tlak na čínskou vládu, aby propustila oponenty režimu. Jen v tomto roce jich zatkla nejméně padesát. Dvoudennímu jednání předcházely vzájemné slovní přestřelky. Spojené státy upozorňovaly, že se zaměří na právě probíhající zátahy proti disidentům, náboženskou svobodu a na práva menšin. Mluvčí čínského ministerstva zahraničí zase varoval, aby USA nepoužívaly lidská práva jako záminku pro vměšování do čínských záležitostí. Podle čínské vlády je americká společnost prolezlá kriminalitou, chudobou, rasovou a sexuální diskriminací. Navíc nese i zodpovědnost za krveprolití v Iráku a Afghánistánu a mučí své nepřátele.

Po protestech v Africe a na Blízkém východě čínský režim znervózněl. Na rozdíl od minulých let jsou zátahy čínských úřadů proti disentu v době rozhovorů tentokrát největší za více než deset let. Stovky lidí byly vyslýchány, zadrženy, umístěny do domácího vězení nebo prostě zmizely. Jsou mezi nimi známí advokáti či jiní aktivisté, jimž chtějí úřady zabránit, aby vyvolali podobné nepokoje, jaké zmítají blízkovýchodními zeměmi.

Čína je odhodlána neustoupit zahraničnímu tlaku, proto aktivisté i skupiny za lidská práva vyzvali Washington, aby vykázal skutečné výsledky, nebo raději zvážil odstoupení z procesu. Mají pochybnosti o hodnotě vládních rozhovorů o lidských právech s Čínou. Všeobecně upozorňují, že diskuse jsou neplodné, nedokážou zastavit potlačování disidentů a poskytují Pekingu způsob, jak oddělit otázku lidských práv od ostatních naléhavých záležitostí při jednáních se zahraničními vládami.

USA a Čína budou jednat o lidských právech (zdroj: ČT24)

Ani 14 let trvající dialog Číny s Evropskou unií nepřinesl hmatatelné výsledky, upozornil britský poslanec Evropského parlamentu Edward McMillan-Scott. Vyslovil se pro zrušení takových rozhovorů, pokud Peking nepropustí politické vězně a nezahájí politické reformy.

Čína ovšem nezůstává pozadu a kritizuje jako pokrytecký postoj USA i Západu vůbec. Peking dokonce tvrdí, že situace lidských práv se v zemi zlepšuje a snaží se to dokazovat poukazem na ekonomický růst, jenž prý vyvedl stamiliony lidí z chudoby. Při minulých jednáních se čínští představitelé snažili odvrátit pozornost od své země a poukazovali na chudobu a rasovou diskriminaci v USA. Obránci lidských práv zdůrazňují, že k dosažení účinnosti potřebují tyto dialogy přesné cíle a zaštítění diplomacií na vyšší úrovni.