Obětí tornád je už přes 310

Washington – Počet obětí ničivých tornád, bouří a lokálních záplav na jihu Spojených států už překročil tři stovky. Nová oficiální bilance uvádí nejméně 318 mrtvých, z toho 210 jich hlásí nejhůře postižený stát Alabama; statistiky ale ještě porostou. Podly agentury AP tak jde o nejhorší podobnou pohromu od 30. let 20. století. Další stovky až tisíce lidí utrpěly zranění, přes 10 tisíc jich nemá střechu nad hlavou a až milion domácností je bez proudu. Oblast navštívil americký prezident Barack Obama.

„Odhaduji, že naprostou zkázu máme na délce pět až šest kilometrů a v šířce někde až kilometr. Máme čtvrti, které jsou vymazané z mapy, podniky, které už nikdy nebudou obchodovat, a tisíce a tisíce lidí, kteří přišli o veškerý majetek,“ prohlásil starosta města Tuscaloosa Walt Maddox.

Prezident USA Barack Obama:

„Chci, aby každý Američan zasažený touto katastrofou věděl, že federální vláda udělá všechno, co je v jejích silách, aby mu pomohla s obnovou. Už jsem mluvil s guvernéry Alabamy, Virginie, Mississippi, Tennessee a Georgie a řekl jim, že jsme připraveni pomoci jakýmkoliv způsobem.“

Reportáž Martina Jonáše (zdroj: ČT24)

Dalšími dvěma nejpostiženějšími státy jsou Tennessee a Mississippi. Celkem tornáda a bouře řádily v osmi státech. Další lidé zahynuli v Arkansasu, v Georgii, ve Virginii, v Louisianě a v Kentucky. Do nejhůře postižené Alabamy už míří federální pomoc. Pomalu se obnovují dodávky elektřiny pro milion obyvatel, kteří zůstali bez proudu. Do pátrání po pohřešovaných jsou nasazeny tisíce vojáků a členů národní gardy. V sedmi zasažených státech dál trvá stav ohrožení.

Jeden z nejhorších rojů tornád v dějinách USA během posledních dnů způsobil mnohamiliardové škody v dolarech i rozsáhlé výpadky elektrického proudu. V některých oblastech byly srovnány se zemí celé čtvrti, stromy i sloupy elektrického vedení byly vyvráceny. Tento týden bylo v oblasti zaznamenáno více než 160 silných tornád.

Jeaney Grayová, jejíž dům zasáhlo tornádo:

„Svůj dům jsem poznala jenom podle toho, že na té hromadě trosek leží moje auto.“

Největšímu počtu obětí na životech způsobených tornády za poslední čtyři dekády se nepodařilo zabránit přesto, že američtí meteorologové mají k dispozici nejmodernější techniku. V některých oblastech byli lidé varováni i 24 minut před příchodem tornád, ta byla ale tak široká a silná, že jim řada lidí nestačila uniknout.

Zničené oblasti v Alabamě dnes navštívil prezident Barack Obama, který se chce osobně seznámit s rozsahem škod a utrpením obětí přírodní katastrofy. Slibuje, že finanční pomoc Washingtonu alespoň zmírní škody, které se budou počítat na miliardy dolarů. Americká média přitom konstatovala, že šéf Bílého domu se poučil z loňského masivního úniku ropy v Mexickém zálivu. Tehdy se do postižené oblasti podíval až s velkým zpožděním a čelil za to kritice.