Dohoda o předání moci v Jemenu se odkládá na neurčito

Saná – Ukončení politické krize v Jemenu je v nedohlednu. Nedělní ceremoniál, jehož výsledkem mělo být podepsání dohody o ukončení politické krize v zemi, byl odložen. Podle agentury AP je dohoda kvůli postoji jemenského prezidenta Alího Abdalláha Sáliha ohrožena. Jemenská opozice tak zvažuje vystupňování protestů proti prezidentovi. Sálih v sobotu odmítl dohodu stvrdit, ačkoli na ni předtím přistoupil. V neděli měl k podpisu dohody do Rijádu poslat viceprezidenta. Při protestech proti Sálihovi přišlo od února o život přes 140 Jemenců.

Prostředníkem dohody je Rada pro spolupráci arabských států Perského zálivu (GCC). Dohoda Sálihovi zaručovala beztrestnost výměnou za to, že do 30 dní odstoupí. Předtím měl jmenovat předsedu přechodné vlády, která by do 60 dní po Sálihově odstoupení připravila prezidentské volby a také návrh nové ústavy. K ní mělo být uspořádáno referendum.

Společné prohlášení ministrů zahraničí GCC

„Rada vyjadřuje svou naději, že budou odstraněny všechny překážky, jež stále blokují konečnou dohodu, a její generální tajemník za tím účelem odcestuje do Saná.“

Opozice Sáliha obvinila z toho, že plán zmařil. Dlouho odmítala cokoli jiného než okamžité prezidentovo odstoupení. Do Rijádu k podpisu v neděli žádného zástupce nevyslala a sdělila, že nedostala pozvání na žádný další termín. Podle GCC je podpis odložen na neurčito. Ministři zahraničí rady v neděli o Jemenu znovu jednali v Rijádu. Bez další dohody nebo alespoň strategie, jak k ní dospět, informovala agentura Reuters.

Opozice teď svolává další protesty a vyzývá lidi, aby se připojili ke kampani občanské nespokojenosti. Dnes se znovu demonstrovalo v Táizzu, v Mukallá, Sádá i Saná.