Panetta: Irák bude chtít, aby američtí vojáci zůstali

Washington – Irák bude žádat o to, aby na jeho území zůstaly americké vojenské jednotky i přes rok 2011. Tvrdí to kandidát na budoucího ministra obrany Spojených států Leon Panetta. USA má v současné době v Iráku okolo sedmačtyřiceti tisíc jednotek. Ty by měly podle původního plánu zemi opustit k 31. prosinci 2011. Panetta řekl, že to, zda Irák USA o setrvání vojáků požádá, záleží na rozhodnutí iráckého premiéra Nouri Malikiho. Kdyby tento požadavek vznesl, podle Panetty by měl Washington zareagovat kladně.

Panetta ale neřekl, o kolik amerických jednotek by se v takovém případě jednalo nebo co by bylo jejich pracovní náplní. Podotkl, že v Iráku je stále kolem jednoho tisíce členů al-Káidy, a tak zde přetrvává nejistá situace. Pro Spojené státy je ale návrh velmi kontroverzní. Američtí vojáci se totiž stále více stávají terčem útoků Iráčanů.

Cílem americké mise v Afghánistánu je podle Panetty zajistit, aby se tato země už nikdy nestala útočištěm pro teroristy ze sítě al-Káida. Panetta na slyšení mluvil i o situaci v Iráku nebo o škrtech v armádním rozpočtu a podle listu The Washington Post získal podporu demokratů i republikánů pro plenární hlasování Senátu o jeho vstupu do vlády. Navíc zdůraznil, že pro dosažení cíle v Afghánistánu je třeba nejen oslabit radikální hnutí Tálibán, ale také vybudovat afghánské ozbrojené síly a fungující správu země.

Budoucí ministr obrany mluvil i o plánovaných škrtech v resortu, které nařídil prezident Barack Obama. Rozpočet Pentagonu se má snížit o 400 miliard dolarů v příštích dvanácti letech. Senátoři ho varovali, že škrty nesmí ohrozit americkou bojeschopnost, a vyzvali ho k projednávání všech úsporných opatření v Kongresu. Panetta by měl do čela Pentagonu nastoupit příští měsíc a je pravděpodobné, že jeho nominaci Senát schválí. Současný šéf CIA dlouhou dobu pracoval pro vládu a má spojence v obou politických stranách.