Merkelová čelí kritice za radost z bin Ládinovy smrti

Berlín - Kancléřka Angela Merkelová čelí v Německu kritice za to, že veřejně vyjádřila radost ze smrti vůdce teroristické sítě al-Káida Usámy bin Ládina, kterého v noci z neděle na pondělí zastřelilo v Pákistánu speciální americké komando. Se svým výrokem narazila především ve své vlastní straně, Křesťanskodemokratické unii (CDU).

„Mám radost, že se podařilo bin Ládina zabít,“ prohlásila v pondělí Merkelová v reakci na oznámení amerického prezidenta Baracka Obamy, že zvláštní vojenská jednotka zabila nedaleko Islámábádu nejhledanějšího teroristu světa. Bin Ládin stál mimo jiné za útoky na New York a Washington z 11. září 2001, které si vyžádaly na 3 000 lidských životů.

Mnoho politiků v tradičně křesťansky orientovaném Německu však nemělo pro slova kancléřky pochopení. „Jako křesťanka mohu jen říct, že není žádný důvod ke slavení, když byl někdo cíleně zabit,“ kritizovala šéfku vlády v dnešním vydání listu Berliner Zeitung místopředsedkyně Spolkového sněmu za Zelené Katrin Göringová-Eckardtová. „Můžeme se radovat, že Usáma bin Ládin už nebude vůdcem teroristů, ale z jeho smrti nemůže mít člověk radost,“ dodala.

USA zvažují zveřejnění fotky mrtvého bin Ládina (zdroj: ČT24)

Do zástupu kritiků se přidal také mluvčí skupiny angažovaných katolíků v CDU Martin Lohmann. „Právo na život je nedělitelné,“ citoval Berliner Zeitung Lohmanna, podle něhož by bylo vhodnější, kdyby kancléřka vyslovila radost z utlumení nebezpečí terorismu než ze smrti člověka. Vůbec nejlepší by ale podle něj bylo, kdyby bin Ládin stanul před soudem.

Stejný názor vyslovil i katolický vojenský biskup Franz-Josef Overbeck „Není možné se jako člověk, nejen jako křesťan, radovat ze smrti jiného člověka. To platí, i když se jedná o zločince,“ prohlásil.