Sýrie masově zatýká a stahuje se z Dará

Damašek - Syrský režim pokračuje v tvrdém potlačování protivládního odporu. V noci vojáci obsadili damašské předměstí Sakba, násilím se dostávali do domů a pozatýkali stovky lidí. V posledních dnech nechal režim k výslechům předvést podle různých zdrojů až osm tisíc lidí. Opozice tvrdí, že ve městě Zabadání na západě země policisté třiceti z nich vytrhávali nehty, než je propustili. Do Sýrie nesmějí zahraniční novináři.

Při protestních demonstracích z minulého pátku se do protivládní akce zapojili i obyvatelé Sakby, kteří tak jako manifestanti ve zbytku země požadovali odchod prezidenta Bašára Asada z čela země.

Podle generála Rijáda Haddáda padlo v Dará 25 vojáků a 177 bylo zraněno:

„Dokončili jsme zde svou misi a stahujeme se. Dnes z města odejdou všichni vojáci. Nezasahovali jsme proti manifestujícím, ale proti teroristickým gangům, které se ve městě skrývaly. Nepoužili jsme těžké zbraně, pouze automatické pušky.“

Syrská armáda mezitím ukončila akci v ohnisku protivládních nepokojů na jihu země, ve města Dará; stáhla odtud desítky obrněných transportérů a 350 vojáků. V tomto středisku protestů zasahovala proti opozici od 25. dubna. Vojáci tam podle ochránců lidských práv zadrželi na 800 lidí, desetina z více než 560 obětí syrských nepokojů je prý z tohoto města. Město Dará bylo dlouho odříznuto od vody, elektřiny i telefonů.

Ve středu armádní oddíly s tanky obklíčily další centra protestů, město Rastana a přístav Banijás a vojáci zablokovali přístupové cesty do Rastanu. Jeho obyvatelé před několika týdny strhli sochu bývalého prezidenta Háfize Asada, otce současné hlavy státu.