Kaddáfího ošetřovatelka se o sebe bojí, žádá azyl v Norsku

Oslo - Kaddáfího ukrajinská společnice a ošetřovatelka Halyna Kolotnycká se obává o svou bezpečnost. Požádala proto v Norsku o politický azyl. Kolotnycká žila 9 let v Libyi v těsné blízkosti libyjského vůdce, který pro ni měl velkou slabost. Poté, co v zemi vypukly nepokoje, ale odcestovala na Ukrajinu. Nyní ale v norském uprchlickém táboře čeká na povolení k pobytu.

Devět let si atraktivní blondýna Halyna Kolotnycká užívala luxusu v sídle Muammara Kaddáfího, teď se ale musí spokojit s prostředím v azylovém centru Refstad v Oslu. V Norsku totiž požádala o azyl. Podle norského tisku jako důvod uvedla obavy o svou bezpečnost. Kolotnyckou vyslechl imigrační úředník a ta teď čeká, jak její žádost dopadne. 

Kolotnycká opustila Libyi poté, co zde vypukly násilné protivládní nepokoje. Odjela ke své rodině do malého ukrajinského města Brovary. Už počátkem března ale odtud odjela neznámo kam. Ještě nedávno byla přesvědčena, že se do Tripolisu vrátí, až bude „po všem“ a Kaddáfí znovu ovládne celou zemi. Jenže to se zatím nekoná. 

Informaci o odjezdu Kolotnycké ze země potvrdilo ukrajinské ministerstvo zahraničí. „Je nejspíš v nějakém uprchlickém táboře. Norské zákony neporušila, stížnosti na její chování nejspíš nebudou,“ řekl mluvčí ministerstva.