Rubygate je k smíchu, ale přijdu, slíbil Berlusconi

Milán - Italský premiér Silvio Berlusconi dnes předstoupil před milánský soud v případu Mills; během slyšení ujistil, že se dostaví k soudu i v kauze Rubygate. Zároveň vyjádřil pochyby, že se tento proces, v němž je obviněn z intimního styku s nezletilou dívkou Ruby, bude vůbec konat. Dnešní slyšení se týkalo případu, v němž je obviněn z uplácení svědka.

Čtyřiasedmdesátiletý premiér v procesu Mills čelí obvinění, že údajně v roce 1997 dal svému právníkovi Davidu Millsovi za falešné svědectví ve dvou procesech z 90. let úplatek ve výši 600 000 dolarů (asi 10,5 milionu Kč). Peníze měly být poukázány z údajných tajných fondů, které vlastní společnost Mediaset, ovládaná Berlusconiho rodinou.

Berlusconi předstoupil před milánské soudce už 28. března kvůli případu Mediatrade, v němž má být souzen za zpronevěru a daňové úniky při prodeji televizních a filmových práv. Poté přišel k soudu 11. dubna v souvislosti s případem Mediaset, v němž je obviněn, že uměle navýšil cenu práv na vysílání filmů, které koupily jemu patřící společnosti, když je pak prodával svému audiovizuálnímu impériu Mediaset. Skupina založila tajné fondy v zahraničí a snižovala své zisky v Itálii, aby platila nižší daně.

Berlusconi: Rubygate je směšná kauza

Berlusconi dnes prohlásil, že případ Rubygate je směšný a že jde o mediální proces. Upozornil, že v případě, že se proces bude konat, přijde před soud a podá svou verzi událostí. V případu je obviněn z placeného intimního styku s nezletilou barovou tanečnicí Karimou El Mahrougovou přezdívanou Ruby. Je rovněž obviněn ze zneužití postavení, protože se prý zasadil o propuštění této dívky, když byla zadržena za údajnou krádež. Berlusconi obě obvinění popírá. Proces začal 6. dubna a obnoven má být 31. května.

Podle Berlusconiho proces Rubygate nemůže začít, protože milánský soud nemá územní ani úřední kompetenci, aby ho soudil. Podle jeho obhajoby je kompetentní soud v Monze, protože pod něho podle jurisdikce spadá Berlusconiho vila v Arcore, kde se konaly údajně bujaré večírky s mladými dívkami včetně Ruby. Ruby i Berlusconi sexuální styk shodně popírají.