NATO odmítá obvinění, že nezachránilo africké uprchlíky

Tripolis - Severoatlantická aliance dnes kategoricky odmítla tvrzení listu The Guardian, podle něhož námořní síly NATO v březnu neposkytly pomoc lodi přepravující uprchlíky z libyjského Tripolisu na italský ostrov Lampedusa. Přestože posádka porouchané lodi kontaktovala italské pobřežní hlídky, vojenský vrtulník a válečnou loď NATO s žádostí o pomoc, nikdo nezasáhl. Během dalších více než dvou týdnů zemřelo na palubě hlady a žízní 62 lidí, včetně dvou dětí. Přežilo jen 10. Podle mezinárodních námořních pravidel musí všechna plavidla, včetně vojenských, pomoci trosečníkům.

Loď s uprchlíky z Etiopie, Nigérie, Eritreje, Ghany a Súdánu vyplula z Tripolisu 25. března. I přes poplach spuštěný italskou pobřežní hlídkou a přes kontakt, který se lodi v nouzi údajně 29. nebo 30. března podařilo navázat s plavidlem NATO, nebyla zahájena záchranná operace. Pokud jde o zmíněnou kontaktovanou loď, Guardian vyjádřil předpoklad, že šlo nejspíš o francouzské plavidlo Charles de Gaulle.

Mluvčí NATO Carmen Romerová dnes prohlásila, že v uvedených dnech byla pod velením aliance jediná letadlová loď - italské plavidlo Garibaldi, které „operovalo více než 100 námořních mil (185,2 kilometru) na volném moři“, zatímco loď s migranty se podle listu pohybovala blíž pobřeží. „Proto jsou jakákoli tvrzení, že nějaká letadlová loď NATO zaznamenala a pak ignorovala plavidlo v nouzi, chybná,“ řekla Romerová. Připomněla zároveň, že lodě NATO jsou seznámeny s tím, že mají pomoci jiným plavidlům ve stavu nouze. Při jiných incidentech 26. a 27. března na moři u Tripolisu alianční plavidla údajně zachránila více než 500 lidí.

Itálie od začátku bojů v Libyi a dalších afrických státech čelí přílivu uprchlíků. Předpokládá se, že jen z Libye do Itálie přijede 50 tisíc uprchlíků. Jejich cílem bude právě ostrov Lampedusa, odkud budou převáženi do záchytných center na pevnině.

NATO mezitím pokračuje v operaci v Libyi. Podle šéfa aliance Anderse Fogha Rassmusena díky zásahu NATO skončila masivní ofenziva libyjského režimu proti povstalcům na východě země. Nyní zuří boje v přístavním městě Misuráta asi 200 kilometrů východně od Tripolisu a v berberských horách na jihozápadě země.